De waarde van woede Bekijk groter

De waarde van woede

Over opstandigheid en rechtvaardigheid

9789463402965

Verkrijgbaar

Terugvoerend op de oudste bronnen van onze beschaving, toont Nico Koning hoe de houding ten opzichte van woede in de loop van de geschiedenis veranderd is. Daarbij vraagt hij zich steeds af hoe we met woede zouden moeten omgaan.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 472p.

Meer informatie

Met een voorwoord van Hans Achterhuis

Een uiting van woede gold eeuwenlang als zwak en onbeschaafd. Tegenwoordig luisteren we meer naar mensen die in woede ontsteken. We willen weten wat er achter die woede schuilt, ook als die ontspoort of verdwaalt. Deze meer open houding is nu gewoner en tegelijk worden de remmen op woede zwakker. Mensen komen meer dan ooit in opstand bij vermeend onrecht. Die trend past in een lange emancipatiegeschiedenis, waarbij rechtsgevoel en opstandigheid steeds belangrijker zijn geworden.

Terugvoerend op de oudste bronnen van onze beschaving, toont Nico Koning in De waarde van woede hoe de houding ten opzichte van woede in de loop van de geschiedenis veranderd is. Hij bespreekt de verschillende houdingen ten opzichte van woede vanuit een heren- en een slavenperspectief. Daarbij vraagt hij zich steeds af hoe we met woede zouden moeten omgaan. Daartoe geeft Koning enkele praktische handreikingen. Zo kunnen we de geschiedenis inzetten om onze eigen woede beter op waarde te schatten.

Gerelateerde titels

Auteurs

Nico Koning

Nico Koning is andragoloog. Hij doceerde filosofie en ethiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Eerder schreef hij samen met Hans Achterhuis De kunst van het vreedzaam vechten.