Tegen de natuur in Bekijk groter

Tegen de natuur in

9789490334284

Verkrijgbaar

Waarom beschouwen mensen in uiteenlopende culturen en tijdperken de natuur als bron van normen voor menselijk gedrag? (Kantelingen 2)

Meer details

17,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.

Meer informatie

Waarom beschouwen mensen in uiteenlopende culturen en tijdperken de natuur als bron van normen voor menselijk gedrag?

'Zijn' en 'zou moeten zijn'
Filosofen en wetenschappers hebben eeuwenlang beweerd dat de natuur geen waarden kent. Toch probeert de mens keer op keer het ‘zijn’ van de natuur te veranderen in een ‘zou moeten zijn’. Wetenschapsfilosofe Lorraine Daston laat zien dat de poging om de natuurlijke orde te gebruiken als bron van de morele orde even problematisch als onvermijdelijk is.

In de serie Kantelingen worden onze omgang met de aarde, ons begrip van modernisering en het geloof in technologische vooruitgang ter discussie gesteld.

Oorspronkelijke titel: Gegen die Natur (Matthes & Seitz, 2018) - Vertaling: Willem Visser - Nawoord: Lukas Verburgt

Gerelateerde titels

Auteurs

Lorraine Daston

Lorraine Daston (1951) studeerde wetenschapsgeschiedenis en -filosofie aan Harvard University en de University of Cambridge. Zij is directeur emerita van het Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlijn en gasthoogleraar aan de University of Chicago. Daston is auteur van een aantal standaardwerken, waaronder: Wonders and the Order of Nature, 1150-1750 (1998, i.s.m. Katharine Park), Things that Talk: Object Lessons from Art and Science (2004) en Natural Law and Laws of Nature in Early Modern Europe (2008, i.s.m. Michael Stolleis).