Filosofische kruimels & Johannes Climacus Bekijk groter

Filosofische kruimels & Johannes Climacus

of De omnibus dubitandum est

9789055739790

Verkrijgbaar

Negende deel in de reeks Kierkegaard Werken.

Meer details

32,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

In Johannes Climacus of De omnibus dubitandum est (1842-1843) tracht Kierkegaard op een zo consequent mogelijke wijze te voldoen aan de filosofische eis van zijn tijd: 'Er moet aan alles getwijfeld worden.' Juist omdat hij een existentiële twijfelaar is, die doet wat hij zegt, wordt zijn levensverhaal een satire op de abstract-speculatieve twijfel van zijn Hegeliaans geïnspireerde tijdgenoten. Twee jaar later (1844) publiceert Kierkegaard onder het pseudoniem Climacus Filosofische kruimels of een kruimel filosofie. Climacus is er uitgegroeid tot een bijzonder scherpzinnig filosoof, die graaft naar de diepste wortels van de menselijke existentie. Als niet-gelovige voert hij een scherp kritisch-filosofisch onderscheid door tussen het domein van het denken en dat van het geloof, van de eerste en de tweede filosofie, de immanentie en de transcendentie, de herinnering en de herhaling.

Filosofische kruimels en Johannes Climacus of De omnibus dubitandum est is het negende deel in de reeks Kierkegaard Werken. Het boek kwam tot stand in samenwerking met de 'Redactieraad Kierkegaard Werken' en de Søren Kierkegaard Skrifter (uitgegeven door het Søren Kierkegaard Centre te Kopenhagen).

Vertaling: Frits Florin
Eindredactie: Johan Taels & Karl Verstrynge
Nawoord: Paul Cruysberghs

Auteurs

Søren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard (Kopenhagen, 5 mei 1813 – ald., 11 november 1855) was een 19e-eeuwse Deense theoloog en filosoof. Hij noemde zichzelf een anti-filosoof en een religieus schrijver en wordt algemeen gezien als de eerste existentialistische filosoof.