In goed gezelschap Bekijk groter

In goed gezelschap

Waardenwerk cahier 2

9789088509353

Verkrijgbaar

Bundel inzichten en zoekrichtingen voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen lectoren betrokken bij theorie en praktijk van normatieve professionalisering.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 136p.

Meer informatie

Dit boek is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen een aantal (oud-)lectoren, die betrokken zijn bij de theorie en de praktijk van normatieve professionalisering. In de afgelopen negen jaar hebben wij ons geleidelijk ontwikkeld tot een gezelschap dat voor alle betrokkenen waardevol is. Dat komt vooral doordat het ons met een zekere regelmaat lukt om de makkelijke woorden achterwege te laten en de vragen aan te raken die er in ons leven en werken echt toe doen. Dat schept een band.

In deze bundel delen we inzichten en zoekrichtingen waarvoor onze ‘gezelschappelijke’ samenwerking een vruchtbare voedingsbodem heeft verschaft. In alle hoofdstukken staat een echte vraag centraal uit de professionele praktijk van de auteur. Het varieert van omgaan met macht en machteloosheid in complexe scheidingen, de rol van cello spelen, dansen en stilte in het vormgeven van goed werk, de complexiteit van het beoordelen van thesis-onderzoek tot een uitwerking van normatieve professionalisering aan de hand van William Shakespeare. 

Wat alle hoofdstukken verbindt, is het verlangen in goed gezelschap werk te doen dat deugt en deugd doet. Wij hopen dat onze teksten dat verlangen bij anderen kunnen voeden en hen kunnen bemoedigen om zich uit te spreken over datgene wat hen in hun werk ten diepste beweegt, juist ook wanneer het allemaal niks lijkt te worden.

Auteurs

Sietske Dijkstra

Sietske Dijkstra, psycholoog, specialiseerde zich als onderzoeker en adviseur in geweld in relaties. Zij werkt sinds 1998 als zelfstandige op dit gebied en geeft daarnaast scholing aan professionals. In 2000 promoveerde ze op de biografische studie Met vallen en opstaan, naar de invloed van geweld in de kindertijd op het latere relationele leven van vrouwen en mannen bij sociale wetenschappen aan de. Universiteit Utrecht, waar ze bijna tien jaar werkte. Sinds het voorjaar van 2007 is ze als lector Vrouwenopvang en huiselijk geweld verbonden aan Avans Hogeschool.


Harry Kunneman

Harry Kunneman (1948) studeerde in 1974 af in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude) en promoveerde aan deze universiteit in 1986 in de wijsbegeerte op het boek De Waarheidstrechter (cum laude). Van 1974 - 1989 was hij als universitair docent sociale filosofie verbonden aan de Faculteit Wijsbegeerte van de UvA, waar hij zich vooral bezighield met kritische theorie, i.h.b. het denken van Jürgen Habermas. In 1990 werd hij hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek waar hij de leerstoel Sociale en politieke theorie bekleedt. Hij publiceerde een tiental boeken en bundels en vele artikelen op het gebied van de sociale theorie en de filosofie van de menswetenschappen. i.h.b. het postmoderne denken. Zijn huidige onderzoek is vooral gericht op vragen rond postmoderne moraliteit, kritische menswetenschap en de vernieuwing van het hedendaagse humanisme. Sinds 2001 is hij voorzitter van de Humanistische Alliantie. Kunneman was 2000-2004 rector van de universiteit.


Bart van Rosmalen

Bart van Rosmalen, van origine improviserend cellist en theatermaker (Orkater), promoveerde met het boek Muzische Professionalisering. Sinds 2014 leidt hij als lector een onderzoeksgroep bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na het schrijven van het proefschrift begon Van Rosmalen naast het werk te tekenen.