Iris Murdoch Bekijk groter

Iris Murdoch

Een filosofie van de liefde

9789082894257

Verkrijgbaar

Met dit toegankelijk boek wil Schaubroeck het filosofisch werk van Iris Murdoch bekend maken. Ze laat zien hoe dit werk uitnodigt anders naar ethiek, de functie van literatuur én de filosofie van de liefde te kijken.

Meer details

12,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Letterwerk
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 86p.

Meer informatie

Honderd jaar geleden werd de Britse filosofe Iris Murdoch geboren (1919–1999). Ze is vooral bekend als romanschrijfster. Met haar boek De zee, de zee won ze de prestigieuze Booker Prize in 1978. In Nederland en België is haar filosofisch werk weinig bekend. Met dit boek wil filosofe Katrien Schaubroeck daar verandering in brengen.

Het innerlijke leven van de mens lag Murdoch nauw aan het hart. ‘Het is niet stil en duister binnenin’, schreef ze. Ze verweet haar collega-filosofen dat zij de ziel hadden kapotgemaakt en vervangen door het ego. Met haar opmerkzame inzichten gaf ze kritiek op eigentijdse filosofen, zoals de existentialisten. Ze legde ze de focus van de moraalfilosofie opnieuw op de innerlijke wereld. Morele groei toont zich niet in hoe mensen handelen, maar in hoe ze denken, zien en voelen.

Schaubroeck laat zien hoe het werk van Murdoch niet alleen uitnodigt om op een andere manier te kijken naar ethiek, maar ook naar de functie van literatuur, én naar de filosofie van de liefde.

Downloaden

Auteurs

Katrien Schaubroeck

Katrien Schaubroeck is filosofe. Ze doceert ethiek en hedendaagse analytische wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen.