Zwarte huid, witte maskers Bekijk groter

Zwarte huid, witte maskers

9789490334246

Verkrijgbaar

Fanon beschrijft wat het psychologisch doet met een zwarte persoon om te leven in de witte westerse wereld: hoe zwarten duidelijk wordt gemaakt dat ze minderwaardig zijn en hoe ze dit proberen te compenseren door zich 'wit' te gedragen.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 216p.

Meer informatie

Frantz Fanon heeft het denken over de gevolgen van kolonialisme en racisme blijvend beïnvloed. In Zwarte huid, witte maskers (1952) beschrijft hij wat het psychologisch betekent voor een zwarte persoon om te leven in de witte westerse wereld. Hij analyseert de manieren waarop zwarten duidelijk wordt gemaakt dat ze gelden als minderwaardig en hoe zij dit proberen te compenseren door zich ‘wit’ te gedragen. Zwarte mensen worden gedwongen ‘witte maskers’ op te zetten.

Fanon streefde ernaar de vervreemding van zwarten op te heffen, maar hij sprak ook over ‘blanken die niet minder van zichzelf vervreemd zijn geraakt’. Vanuit zijn eigen ervaringen en op basis van literaire, psychoanalytische en filosofische werken roept Fanon een beeld op van de problematische relatie tussen gekleurde en witte mensen dat tot op de dag van vandaag herkenbaar is.

Het gedachtegoed van Fanon is terug te vinden bij voorvechters van (nationale) bevrijdingsbewegingen zoals Che Guevara en Malcolm X, in studies over postkolonialisme van bijvoorbeeld James Baldwin, Angela Davis, Achille Mbembe en Edward Saïd, en in werken van hedendaagse literaire schrijvers als Teju Cole en Ta-Nehisi Coates.

Toelichting bij de Nederlandse vertaling

Auteurs

Frantz Fanon

Frantz Fanon (1925 – 1961) was psychiater en schrijver. Hij werd geboren in Fort-de-France op het eiland Martinique. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad hij in dienst van het Franse Bevrijdingsleger. Daarna studeerde hij medicijnen, psychologie en filosofie in Lyon. In 1953 kreeg hij de leiding over een afdeling van de psychiatrische inrichting in Blida (Algerije) en in 1954 sloot hij zich aan bij de strijd voor een onafhankelijk Algerije. Frantz Fanon overleed in 1961 aan leukemie in een voorstad van Washington, D.C. Hij publiceerde tijdens zijn korte leven twee invloedrijke boeken: Peau noire, masques blancs (1952) en Les damnés de la terre (1961).


Persartikels

De Standaard der Letteren (7-8/05/2022) - "Net als Fanon heb ik geprobeerd de pijn niet te vertalen in woede." In Sibo Kanobana's literaire rugzak zit al jaren een exemplaar van Frantz Fanons postkoloniale klassieker Zwarte huid, witte maskers. Een gesprek.