Waar kunnen we landen? Bekijk groter

Waar kunnen we landen?

Politieke oriëntatie in het Nieuwe Klimaatregime

9789490334253

Verkrijgbaar

Een vervolg op het nu al klassiek Oog in oog met Gaia. Latour brengt klimaatverandering in verband met de (neoliberale) deregulering en de toename van ongelijkheid. Kantelingen 1

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 132p.

Meer informatie

Waar kunnen we landen? vormt een vervolg op het nu al klassieke boek Oog in oog met Gaia. Dit keer brengt Latour klimaatverandering in verband met de (neoliberale) ‘deregulering’ en de toename van ongelijkheid. Deze drie verschijnselen hebben volgens Latour geleid tot de huidige situatie: kritiek op de globalisering en het verlangen om terug te keren naar de bescherming die de natiestaat zou hebben geboden. Het ideaal van een gedeelde wereld verdwijnt in ‘het Westen’ – dat blijkt onder meer uit de verkiezing van Trump, de Brexit en de weerstand tegen migratiestromen uit het Midden-Oosten en Afrika.

Als we weerstand willen bieden aan deze situatie zullen we weer een gemeenschappelijke oriëntatie moeten vinden, zullen we ergens moeten landen. Daarvoor is een kaart nodig met de posities van het nieuwe politieke landschap. Latour geeft een overtuigende aanzet tot het tekenen van zo’n kaart en besluit met een pleidooi voor het Europa waarin hij zou willen landen.

Oorspronkelijke titel: Où atterrir? (La Découverte, 2017) - Vertaling: Rokus Hofstede

Waar kunnen we landen? is de eerste uitgave in een nieuwe serie van Octavo, Kantelingen, waarin onze omgang met de aarde, ons begrip van modernisering en het geloof in technologische vooruitgang ter discussie worden gesteld. De teksten maken inzichten uit bijvoorbeeld de antropologie, filosofie, geschiedenis of archeologie voor een ruim publiek toegankelijk en plaatsen die in een breed perspectief.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Bruno Latour

Bruno Latour is een Franse socioloog en filosoof. Hij houdt zich bezig met o.a. wetenschapsfilosofie en -antropologie. Naast sociologische studies naar de constructie van wetenschappelijke praktijken publiceerde Latour filosofische reflecties over de aard van de moderne wereld. Tot zijn bekendste boeken behoren Laboratory Life (1979), Nous n'avons jamais été modernes (1991) en Face à Gaïa (2015; Ned. ed. Oog in oog met Gaia). Latour is als emeritus hoogleraar verbonden aan het medialab van Sciences Po in Parijs.


Persartikels

Dwars (28-02-2019)
"Is een boek dat je ondanks moeilijke concepten doet nadenken over je eigen positie op de politieke kaart, de klimaatverandering en de toekomst." - lezen