Als lemmingen Bekijk groter

Als lemmingen

Een ironische beschouwing over macht

9789086841714

Verkrijgbaar

Een vervolg op De mus vliegt waar ooit de adelaar zweefde. De carrières van diverse personen vanaf de Franse Revolutie die ooit in het centrum van de macht stonden.

Meer details

24,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 376p.
Extra met illustraties

Meer informatie

Macht vinden we overal in onze samenleving. We worden er dagelijks mee geconfronteerd. Of het nu op ons werk is, op school, in de politiek of op de voetbal - club, macht is alomtegenwoordig. Het is daarom een lastig te duiden begrip waarover veel geschreven is. Dat is de reden dat dit boek een wat ander perspectief probeert te bieden. Het is daarmee een vervolg op het eerder verschenen De mus vliegt waar ooit de adelaar zweefde en pakt de draad op waar het vorige deel ophield, bij de Franse revolutie. Net als in het eerste deel worden de carrières geschetst van diverse personen die vanaf die gebeurtenis tot nu een belangrijk rol hebben gespeeld in de geschiedenis en die één ding gemeen hebben: ze hebben allemaal in het centrum van de macht gestaan. Zo trekken onder meer de levens voorbij, van zulke verschillende figuren als Galeazzo Ciano (de schoonzoon van Mussolini), de baas van de Sovjet geheime dienst Lavrenti Beria en de omstreden Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger. Maar ook van Peter Thiel, een van de nieuwe miljardairs uit het machtige digitale bastion van Silicon Valley.

Auteurs

Willem Gooijer

Willem Gooijer studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Na werkzaam te zijn geweest in zowel de publieke als de private sector volgde hij verschillende cursussen filosofie aan dezelfde universiteit om de diepere keerzijde van zijn oorspronkelijke studie te ontdekken. Dit resulteerde in 2008 in een omvangrijke studie naar de hoogte- en dieptepunten in de filosofische traditie, getiteld: De tempel van Delphi. In de jaren daarna publiceerde hij Ik ben Odysseus, een eigenzinnige visie op de inhoud en de betekenis van oude Griekse mythen, en Het voorbij tegemoet, een filosofische verkenning naar de wijze waarop de mens met zijn sterfelijkheid is omgegaan.