Oog in oog met Gaia Bekijk groter

Oog in oog met Gaia

Acht lezingen over het Nieuwe Klimaatregime

9789490334239

Verkrijgbaar

Latour neemt de controversiële Gaia-hypothese van James Lovelock als uitgangspunt, en zet daarnaast rechtsfilosofie en kunst in om de politieke, religieuze en wetenschappelijke dimensies van het verouderde natuurbegrip te ontwarren.

Meer details

27,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 432p.

Meer informatie

In Oog in oog met Gaia stelt de Franse filosoof en wetenschapsantropoloog Bruno Latour dat de natuur niet langer de stabiele achtergrond vormt van ons doen en laten. We zijn toegetreden tot het tijdvak van het antropoceen. In dat tijdvak dringen de ecologische gevolgen van het menselijk handelen zich hardhandig op de voorgrond. We meenden dat er vrede heerste, maar we zijn in oorlog.
De ecologische mutatie die zich voltrekt, betitelt Latour als het Nieuwe Klimaatregime. De oude natuur wijkt voor een wezen in beweging, waarin menselijke activiteit en natuurlijke wereld talloze onverwachte verbindingen aangaan: Gaia.
Latour neemt de controversiële Gaia-hypothese van James Lovelock als uitgangspunt, en zet daarnaast rechtsfilosofie en kunst in om de politieke, religieuze en wetenschappelijke dimensies van het verouderde natuurbegrip te ontwarren. Zo legt hij in dit ongemeen rijke en verrassende boek de basis voor een hoogst noodzakelijke politisering van de ecologie – voor onze terugkeer op Aarde.

Dit boek is voortgekomen uit een cyclus van lezingen in Edinburgh. De lezingen zijn uitgebreid en volledig herschreven, met behoud van de oorspronkelijke toon en stijl. Latour koppelt denken-in-actie en humor aan een fabelachtige eruditie, maar schuwt de polemiek niet.

Oorspronkelijke titel: Face à Gaïa. Huit conférences sur le nouveau régime climatique (La Découverte, 2015) - Vertaling Rokus Hofstede en Katrien Vandenberghe

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Bruno Latour

Bruno Latour is een Franse socioloog en filosoof. Hij houdt zich bezig met o.a. wetenschapsfilosofie en -antropologie. Naast sociologische studies naar de constructie van wetenschappelijke praktijken publiceerde Latour filosofische reflecties over de aard van de moderne wereld. Tot zijn bekendste boeken behoren Laboratory Life (1979), Nous n'avons jamais été modernes (1991) en Face à Gaïa (2015; Ned. ed. Oog in oog met Gaia). Latour is als emeritus hoogleraar verbonden aan het medialab van Sciences Po in Parijs.


Persartikels

De redactie van De Standaard der Letteren (9-10/04/2022) vroeg 23 Vlaamse en Nederlandse schrijvers naar hun 'boek van deze eeuw'. Voor Stefan Hertmans is dit Oog in oog met Gaia. Acht lezingen over het nieuwe klimaatregime' - lezen