Fietsen langs Hunebedden Bekijk groter

Fietsen langs Hunebedden

9789077056066

Verkrijgbaar

9,50 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijReCreatief Fietsen
Jaar van uitgave2009
Bindwijzespiraalband
Aantal pagina's88p.

Meer informatie

Een cultuurhistorische fietsroute langs alle hunebedden in Drenthe

Hunebedden zijn 5000 jaar oude restanten van stenen grafkelders waarin het volk dat in het noorden van ons land woonde zijn doden begroef. Hunebedden behoren tot de oudste overblijfselen van menselijke bewoning in Nederland. Er zijn er zo'n 53. De bouwers van deze Hunebedden worden het Trechterbekervolk genoemd naar de vorm van het type aardewerk dat in deze begraafplaatsen werd aangetroffen.

Dit boekje zet een en ander over hunebedden op een rijtje. Opgravingen, onderzoek, restauratie. Maar ook iets over de mensen die ze hebben gebouwd. Over hun leefomstandigheden en de tijd waarin ze leefden. Over het waarom van de hunebedden, hun plaats en de omgeving waarin ze staan. En natuurlijk hebben we veel mooi fotomateriaal geplaatst.
Op de meerdaagse fietstocht langs alle hunebedden, die begint in Meppel, eindigt in Emmen en 292 km lang is, is er niet alleen aandacht voor de hunebedden maar ook voor de omgeving en de natuurgebieden onderweg. Op deze manier is het een combinatie geworden van een interessante excursie langs alle hunebedden met een inspirerende fietstocht door mooie en afwisselende landschappen.

De 292 km lange tocht begint bij het NS-station in Meppel. Van daaruit fietst men langs Havelte door de boswachterij Appelscha naar het Fochteloërveen. Dwars door dit natuurreservaat rijdt men met een boog langs Assen naar Rolde, en langs het Balloërveld verder noordwaarts. Het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum bij Borger maakt overigens ook deel uit van de route. De fietstocht leidt verder langs het stroomdal van de Drentse Aa naar het Noordlaarderbos, en van daaruit over de Hondsrug zuidwaarts via het Valther bos naar de boswachterij Odoorn. Langs de Papeloze Kerk en Sleen wordt het gebied ten westen van Emmen bereikt. Het laatste deel van de fietstocht leidt langs de hunebedden bij en in Emmen, waar het NS-station het eindpunt van de route is.

Het routeboekje is voorzien van heldere digitaal getekende kaarten en ruim geïllustreerd met foto's van alle Hunebedden.