Katharen-Basken fietsroute Bekijk groter

Katharen-Basken fietsroute

Van Narbonne naar Biarritz (vice versa)

9789064556654

Sold out

Stevige fietsroute van 600 km die de Middellandse Zee verbindt met de Atlantische Oceaan. Langs de historische plaatsen van de Katharen en prachtige landschappen. Niet voor de onervaren fietser.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij Pirola
Jaar van uitgave 2011
Bindwijze spiraalband
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

Proef de sfeer van de middeleeuwen als de dreigende contouren van een Katharenburcht plotseling hoog boven je opdoemen in de ochtendmist.
Geniet van het welverdiende uitzicht vanaf zo'n burcht, na een stevige klim in het kleinste verzet, gevolgd door een fikse wandeling naar de top.
Bezoek de levendige stadjes en slaperige dorpjes die onlosmakelijk verbonden zijn met de boeiende Katharenhistorie.
Stap zo nu en dan eens af voor een picknick in het grootste aaneengesloten wijngebied van de wereld, de Languedoc. Laat je meevoeren door stille, groene rivierdalen en geniet van de weidse vergezichten met steeds wisselend uitzicht op de Pyreneeëntoppen. Verbaas je over de onverstaanbare en onuitspreekbare Baskische klanken in een plaatselijke kroeg of langs een Péloteveld.

Deze gids beschrijft een fietsroute van 600 kilometer van Narbonne naar Biarritz. De route verbindt de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan en sluit aan op de FIS-routes De Groene weg naar de Middellandse Zee, Langs oude Wegen en pelgrimssteden en de St. Jacobs fietsroute. De route voert langs de historische plekken die een grote rol hebben gespeeld in de opkomst, maar vooral in de ondergang van de Katharen. De noordelijke route doet vooral steden en dorpen aan, zoals Minerve, Carcassonne, Bram, Mirepoix en Foix. De zuidelijke route gaat langs de legendarische Katharenburchten als Peyrepertuse, Quéribus en Montségur.
Vanaf Foix loopt de route zoveel mogelijk langs rivierdalen via o.a. Lourdes, door de Gascogne en het Franse Baskenland naar Biarritz.
Hoewel de duizend meter grens slechts eenmaal wordt overschreden en de Pyreneeëntoppen dus worden gemeden, moet de route niet worden onderschat. Met name de zuidelijke Katharenroute en het middengedeelte, waaronder de Baronnies, zijn niet vrij van steile hellingen en dito afdalingen.

Kortom, geen route voor de ongetrainde fietser of voor een gezin met kleine kinderen. Goed materiaal, maar vooral een goede conditie, zijn absolute voorwaarden om deze tocht met plezier te fietsen. Maar dan wordt men ook beloond met een regelmatige afwisseling van cultuur en natuur, vlakke stukken en stevig klimwerk, eindeloze vergezichten en interessante stadjes.

Voorwaar een echte uitdaging!

Gerelateerde titels

Auteurs

Peter van Rossum


Kees Mieras