Thuis Bekijk groter

Thuis

Inkeer en de vorming van het geweten

9789463402453

Verwacht

Vul uw e-mail adres is, dan wordt u verwittigd wanneer het door u gekozen boek verschenen is.

Anonieme cisterciënzertekst uit de late twaalfde eeuw. Eén van de oudste verhandelingen uit de hoge middeleeuwen over de problematiek van schuld, het geweten en de eigen verantwoordelijkheid.

Meer details

28,90 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijDamon
Jaar van uitgave2019
Bindwijzehardcover
Aantal pagina's192p.
Verwachte verschijningsdatumdecember 2020

Meer informatie

Vertaald door Liesbeth Dullaert, Rien Langelaar, Wim Verbaal, Jo Vossen, Ed Wassink en Karel Wiecherink
Inleiding en annotatie door Mirko Breitenstein en Wim Verbaal

Thuis is ongetwijfeld één van de mooiste contemplatieve traktaten die het westerse monnikendom rijk is. Deze anonieme cisterciënzertekst uit de late twaalfde eeuw, traditioneel aan Bernardus van Clairvaux toegeschreven, is in werkelijkheid een compilatie van teksten van verschillende herkomst, die niettemin één geheel vormen. Het document is tevens één van de oudste verhandelingen uit de hoge middeleeuwen over de problematiek van schuld, het geweten en de eigen verantwoordelijkheid. Zijn omvangrijke verspreiding, geattesteerd door bijna vijfhonderd handschriften en vele omzettingen in de volkstalen, onderstreept zijn betekenis en populariteit. Als geen ander geschrift weet dit traktaat de nieuwe mentaliteitsethiek van de twaalfde eeuw, met zijn accenten op individualiteit en innerlijkheid, te actualiseren. De sprekende beelden die het daarbij gebruikt, werken door tot in de moderne tijd.

Deel 11 in de serie Middeleeuwse Monastieke Teksten. Deze serie is onder redactie van Krijn Pansters en Guerric Aerden ocso.

Auteurs

Anonymus