Een wereld van verdoken slavernij Bekijk groter

Een wereld van verdoken slavernij

Impressies onderweg

9789064164460

Verkrijgbaar

Een boek over de verdoken slavernij in de wereld met de focus op Brazilië. Hoe de elite geen rekening houdt met 80% van de bevolking.

Meer details

19,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij overige uitgevers
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 276p.

Meer informatie

Naar schatting zijn er wereldwijd zo’n 40,3 miljoen tot slaaf gemaakte mensen. Dat zijn slachtoffers van mensenhandel, gedwongen arbeid of seksuele uitbuiting. En het probleem is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw dramatisch toegenomen. In België gaat het trouwens om zo’n 1500 mensen. Naast deze reële slavernij is er ook heel wat verdoken slavernij. En beide vormen van moderne slavernij zijn geen problemen die zich geheel onverwacht voordoen. Ze zijn immers inherent verbonden met onze hedendaagse economische systemen en met de ecologische roofbouw die daarmee gepaard gaat.

Luister hieronder naar de podcastaflevering van Koffie met Kif Kif waarin Jonas Slaats er samen met Luc een diepgaand gesprek over voert.

De traditionele volkeren trouwen mij
Brasília, Chapecó, Florianópolis, Xingú, Cuiabá, Curitiba ... Het boek dat je in handen hebt, lijkt misschien een gids of een reisverslag. Dat is het niet. Eerder een speurtocht naar onrecht of het verhaal van een afdaling in de afgrond. Net als in zijn vorige boeken beschrijft Luc Vankrunkelsven, Norbertijnse broeder en ambassadeur van de "grootouders voor het klimaat", met mededogen - maar zonder concessie - de verwoestingen die hebzucht, uitbuiting en vervuiling aanrichten in dit Brazilië waar hij zo veel van houdt. In het bijzonder vestigt hij de aandacht op de drie grote, bedreigde biotopen en hun traditionele bewoners: Amazonewoud, Pantanal en Cerrado. In een wereld waarin wetenschap, natuur en mensen lijken te moeten wijken voor het genereren van rijkdom, toont Luc zijn frustraties, maar geeft hij ook een boodschap van strijd en hoop. Hoop op toename van duurzame landbouwpraktijken, strijd voor nieuwe allianties. Zijn boek opent met slavernij, in Brazilië maar ook in Europa, en eindigt met een andere dienstbaarheid, groot en mooi deze, die van het huwelijk : 'De traditionele volkeren van de Cerrado hebben me deze reis getrouwd. Hun strijd en resistentie raken me, trouwen me.' (Een drievoudig trouwen, tekst 7-10-2019) Een onmisbare en urgente blik op Brazilië vandaag, èn op onszelf.
Patrick Hermann, Belgisch ambassadeur in Brasília, Brazilië

De wereld is geen fazenda
In de context van pensioenfondsen die in grond investeren en dit, voor een niet te verwaarlozen aandeel, in de Braziliaanse Cerrado, wordt Jos Lemmens, de toenmalige manager voor de commodities van het ABP geciteerd. Deze topman van een Nederlands pensioenfonds bevestigde anno 2010: “De wereld is in principe onze fazenda.” Het volstaat om de term fazenda op te zoeken op Wikipedia en de links bij het artikel te volgen (slavernij, schuldslaven, kolonisatie…) om de nare draagwijdte van deze ambitieuze oneliner te proeven. Wat de wereld “in principe” is, is wellicht niet in korte zinnetjes te vatten. Maar “onze fazenda” is hij zeker niet. Bezielde pogingen om te zeggen wat hij dan wel is, zijn de voedingsbodem van de verhalen in dit boek.
Jos Wouters, Generaal-Abt van de norbertijnen, Rome

Auteurs

Luc Vankrunkelsven

Luc Vankrunkelsven is norbertijn van Averbode en medewerker van wervel.be. Hij leeft en werkt deels in Brazilië en deels in Europa. Hij werkte eerst in Zuid-Brazilië met een boerensyndicaat van kleine, familiale boeren. Op vraag van Braziliaanse bewegingen thematiseert hij in Europa sinds tien jaar de Cerrado, een savannegebied van twee miljoen km2 in het hart van Brazilië. Met zijn 40 miljoen jaar is dit één van de oudste en waardevolste ecosystemen ter wereld. Het gebied wordt sterk bedreigd door monocultuur soja voor de kippen en varkens van Europa en China. Stilaan beginnen grotere bewegingen zoals Friends of the Earth-Europe, Greenpeace, WWF en Fern de bescherming van de Cerrado in hun sensibliseringswerk op te nemen.