Onderneem met zin! Bekijk groter

Onderneem met zin!

En behoud uw gezonde verstand - Een handleiding voor non-profitorganisaties

9789088501968

Verkrijgbaar

Wat is maatschappelijk ondernemerschap? Welke non-profitorganisaties hebben baat bij ondernemerschap en welke zeker niet? Wat is het kenmerkende doen en laten van maatschappelijk ondernemers of hoe doe je het? Lees het boek voor de antwoorden.

Meer details

25,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

Anno nu leven we in een tijd dat het doen en laten van non-profitorganisaties steeds vaker en steeds strikter wordt gelegd tegen de meetlat van de maatschappelijke onderneming. De metafoor van de maatschappelijke onderneming staat aan de basis van gesprekken over bijvoorbeeld marktwerking, klantgerichtheid, privatisering, resultaatgerichtheid, doelmatigheid, of kwaliteitszorg. Steeds meer non-profitorganisaties noemen zichzelf een bedrijf of onderneming, willen naar een bedrijfscultuur en ontwikkelen commerciële activiteiten. Het taalgebruik in non-profitorganisaties is meer dan ooit doorspekt met woorden die ooit waren voorbehouden aan het bedrijfsleven. Woorden zoals marketing, logistiek, toegevoegde waarde, inkoop, kostprijs, markt, segmentatie, merk, imago, of planning & control.

De groei van het aantal maatschappelijk ondernemende non-profitorganisaties gaat vergezeld van een soms heftige discussie. Voor- en tegenstanders discussiëren over de wenselijkheid en mogelijkheid van maatschappelijk ondernemerschap. Sommige voorstanders beschouwen ondernemerschap als een wondermiddel tegen alle mogelijke kwalen van non-profitorganisaties. Daar staan tegenstanders tegenover die juist voortdurend beren op de weg zien en het einde voorspellen van de door non-profitorganisaties uitgevoerde maatschappelijke functies.

Jos van der Horst staat al ruim twintig jaar non-profitorganisaties met raad en daad bij in het ontwikkelen en versterken van ondernemerschap. In Onderneem met zin! beantwoordt hij vanuit deze ervaring drie vragen. Allereerst de vraag wat maatschappelijk ondernemerschap is. Dan de vraag welke non-profitorganisaties baat hebben bij ondernemerschap, en welke zeker niet. Want dat maatschappelijk ondernemerschap niet voor organisaties 'een must' is, dat staat voor hem buiten kijf. Tot slot gaat hij dieper in op de vraag wat het kenmerkende doen en laten is van maatschappelijk ondernemers. Hoe doe je het?

Auteurs

Jos van der Horst

Sinds 1997 helpt Jos van der Horst non profit organisaties bij het ontwikkelen en versterken van ondernemerschap, marktgerichtheid en klantgerichtheid. Met grote aandacht voor de praktijk: wat werkt wel, wat niet, rekening houdend met de kenmerken van non profit organisaties en de context waarbinnen zij hun werk doen?