Te groot om ons voor te stellen Bekijk groter

Te groot om ons voor te stellen

De klimaatcrisis en onze verbeelding

9789462673953

Verkrijgbaar

In dit bejubeld essay onderzoekt Amitav Ghosh het onvermogen van kunst en literatuur maar ook van geschiedschrijving en politiek om de schaal en het geweld van de klimaatverandering te vatten.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

Wat zeiden kunst en literatuur begin 21ste eeuw over het vooruitzicht dat de zee op een dag steden als New York en Bangkok zou verzwelgen? Als toekomstige generaties ooit antwoorden op die vraag zoeken, zullen ze snel rond zijn. Sciencefiction, non-fictie en documentaires bij de vleet, jazeker. Maar voor het klimaat geen Guernica, Apocalypse Now of Oorlog en vrede. Misschien besluiten onze nazaten wel dat kunst-van-toen mensen ervan weerhield hun benarde situatie te herkennen. En heel misschien dopen ze dit tijdgewricht dan De Grote Verwarring. In dit bejubeld essay onderzoekt Amitav Ghosh, samen met Salman Rushdie een van de reuzen van de Indiase letteren, het onvermogen van kunst en literatuur maar ook van geschiedschrijving en politiek om de schaal en het geweld van de klimaatverandering te vatten. Omgekeerd, merkt hij op, is de klimaatcrisis ook een crisis van de cultuur en dus van de verbeelding. Een oproep om de meest urgente taak van onze tijd onder ogen te zien.

In samenwerking met Oikos.
Met een voorwoord van Dirk Holemans.

Originele titel: The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable, The University Of Chicago Press, 2016 - Uit het Engels vertaald door Jan Heyvaert

Auteurs

Amitav Ghosh

Amitav Ghosh debuteerde in 1986 met The Circle of Reason. Ondertussen is hij een van de toonaangevendste schrijvers in India. Zijn werk verschijnt in meer dan dertig talen.

Foto (c) Ivo van der Bent


Persartikels

De Standaard (19/09/2022) - Uitgebreid interview met Amitav Ghosh - "Er is een stevige erfenis van het imperialisme en kolonialisme, waarin de logica van vernietiging als normaal wordt aanvaard – zowel de vernietiging van het ecosysteem als van zwakkere, niet-witte mensen die van dat leefmilieu afhankelijk waren." - lezen