Het ecologisch kompas Bekijk groter

Het ecologisch kompas

9789462672369

Verkrijgbaar

In turbulente tijden probeert dit boek een kader voor de toekomst te bieden. Om catastrofes te vermijden en vooral een nieuwe invulling te geven aan wat het goede leven voor iedereen kan betekenen.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2020
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's260p.

Meer informatie

Van toenemende ongelijkheid tot een economie zonder veerkracht, van hete zomers zonder regen tot het in elkaar storten van de biodiversiteit: onze vertrouwde wereld staat op losse schroeven. Is onze samenleving voorbereid op de toekomst? Het massale protest van klimaatjongeren maakt duidelijk van niet. Er is nood aan een nieuw hoopvol perspectief, aan nieuwe grondslagen waarmee we aan de slag kunnen. Dat betekent een trendbreuk in hoe we vragen stellen en antwoorden formuleren. Het gaat over zich verbonden weten met elkaar en de natuur, zich solidair voelen met alle aardbewoners en de toekomstige generaties. Over het streven naar levenskwaliteit in plaats van steeds meer en altijd sneller. Het ecologisch kompas probeert in deze turbulente tijden een kader te bieden voor de toekomst, de richting aan te wijzen waarin we niet alleen catastrofes vermijden maar bovenal een nieuwe invulling geven aan wat het goede leven voor iedereen kan betekenen.

Met een voorwoord van Meyrem Almaci en bijdragen van Annelies Debels, Marie-Monique Franssen, Myriam Dumortier, Jessica Schoors, Imade Annouri, Jef Peeters, Jan Mertens, Johan Malcorps en Dirk Holemans.

Downloaden

Auteurs

Dirk Holemans

Dirk Holemans is coördinator van de denktank Oikos. Voorheen was hij Vlaams volksvertegenwoordiger, onderzoeker en docent. Hij was redacteur van Mensen maken de stad (EPO, 2012) en auteur van Vrijheid & zekerheid (EPO, 2016).


Persartikels

Paul Verhaeghe, psycholoog
“Wereldwijd staat de samenleving op een kantelpunt: ofwel doen we iets aan de sociale ongelijkheid en de klimaatverandering, ofwel gaan we naar catastrofes. Politiek actieve ecologisten hebben ondertussen begrepen dat beide problemen onderling vervlochten zijn, en dat een ecologisch beleid evenzeer een sociale politiek moet inhouden. Zonder dat laatste komt het eerste er niet. Dit boek is een belangrijke stap in deze richting.”