Zes graden Bekijk groter

Zes graden

9789462672543

Verkrijgbaar

Vertrekkend van de meest recente wetenschappelijke inzichten toont Lynas aan hoe de aarde en de natuur er uit zouden zien als de temperatuur 1°C, 2°C, en zo tot 6°C zou stijgen. Volledig geactualiseerde heruitgave van de editie uit 2008

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 372p.

Meer informatie

Met een voorwoord van Jan Terlouw.

‘Toen ik aan het schrijven van Zes graden begon, dacht ik dat we klimaatverandering waarschijnlijk wel zouden overleven. Nu ben ik daar niet meer zo zeker van.’ Woorden van Mark Lynas.

Hij tikte misschien wel het belangrijkste boek ooit over klimaatverandering bij elkaar. ‘Als je terugkomt van deze reis naar onze schrikwekkende toekomst’, zei Naomi Klein nadat ze het las, ‘zal je vastbesloten zijn de loop van de geschiedenis te veranderen.’ Het bijzondere van Zes graden is dat het niet over de oorzaken van klimaatverandering gaat. Want, zo zegt de auteur, we moeten eerst weten wat de gevolgen zijn en die echt tot ons door laten dringen. En die gevolgen zijn huiveringwekkend. Vertrekkend van de meest recente wetenschappelijke inzichten toont Lynas aan hoe de aarde en de natuur er uit zouden zien als de temperatuur 1°C, 2°C, en zo tot 6°C zou stijgen. U wil de waarheid over de catastrofe waar we op afstevenen als we niet breken met business as usual? Hier is ze.

Vertaald uit het Engels door Nigel Harle in samenwerking met Jan van Arkel, Gertjan Cobelens, Johan van de Lek en Walter Wittkamp. Oorspronkelijke titel Our Last Warning. Six Degrees of Climate Emergency (Fourth Estate, 16 april 2020).

Volledig geactualiseerde heruitgave van de editie uit 2008
Co-editie met uitgeverij Jan Van Arkel.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Mark Lynas

Mark Lynas schrijft onder andere voor The Guardian en The Observer. Hij publiceerde verschillende boeken. De Royal Society, de Engelse Academie voor Wetenschappen, bekroonde de eerste uitgave van Zes graden tot beste Engelse wetenschapsboek van 2008.


Persartikels

Interne Keuken, radio 1 (09-01-2021)
"Mark Lynas schetst onze toekomst: hoe ziet de wereld eruit mocht de gemiddelde temperatuur op aarde stijgen met één graad. Per hoofdstuk doet hij er een graadje bij. Wat als er twee graden bijkomen, of drie of vier graden... hij gaat door tot zes graden." - Wouter Cajot over het boek. - herbeluisteren

NRC Next (04-12-2020)
"De Britse schrijver Mark Lynas keert zich specifiek tegen het doemdenken over klimaatverandering. 'Ja, misschien gaan we richting een opwarming van 3 of zelfs 4 graden, maar dat is altijd nog beter dan 5, zo denk ik erover.' " - interview - lezen

NRC (26-11-2020)
"Lynas blijft vooral een beschouwer, die de onderzoeken voor zich laat spreken en op een levendige manier met elkaar verbindt. Met heldere beelden en vergelijkingen laat hij voelen wat er op het spel staat." - **** recensie - lezen

MO*- Interview met Mark Lynas door Tine Hens (18-07-2020)
"‘Iedere fractie van een graad opwarming die we vermijden, is winst’" - lezen

Nic Balthazar, film- en televisiemaker en klimaatactivist
"Dit verschroeiende boek van Mark Lynas is een must-read, ook al zal je er niet goed van slapen. Wakker zijn zal sowieso belangrijk zijn de komende tijd, en wat dat betreft was en is dit nog altijd een wake-up call van formaat."

Luc Vankrunkelsven, ambassadeur van de 'Grootouders voor het klimaat' en auteur
"Hallucinant om lezen dat al zóveel jaren geleden de alarmklok luidde. Gedomineerd door petroleum- en andere lobbygroepen hoorden we het niet. Zágen we het niet. Landbouw is een deel van het probleem. Denk maar het feit dat 70 % van het wereldlandbouwareaal in dienst staat van dierenvoeding. Dat brengt permanente ontbossing mee in tal van landen, Brazilië op kop.

Landbouw kan ook deel van de oplossing zijn met meer aandacht voor humusvorming, agroforestry-systemen, etc. Een nieuw landbouwmodel is nodig met minder dieren en meer mogelijkheden om CO2 op te slaan. Ondertussen moeten de 'eters' meegaan in de eiwittransitie naar consumptie van meer plantaardige eiwitten. Het kan."

Joeri Thijs, woordvoerder Greenpeace België
"Mark Lynas schetst accuraat en tegelijk bloedstollend een toekomstbeeld dat mezelf en vele anderen al jarenlang vooruit stuwt in de strijd tegen de klimaatcrisis. Na het lezen van Zes graden ben je even platgeslagen maar nadien gemotiveerder dan ooit."