Op grond van samenwerking Bekijk groter

Op grond van samenwerking

Woningen, voedsel en trage wegen als heruitgevonden commons

Verkrijgbaar

Bijdragen van diverse Vlaamse experten inzake commons, vertrekkend vanuit het INDIGO-project. Dit boek richt zich tot een brede groep van praktijkmensen die op zoek zijn naar nieuwe, meer solidaire manieren om grond te beheren.

Meer details

26,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 424p.

Meer informatie

Al meer dan twee eeuwen wordt grond geprivatiseerd, verkaveld en vermarkt. En al even lang zijn er schuchtere pogingen om dat proces te stoppen of om te keren – denk aan pacht, sociale woningbouw, natuurherstel of stadsvernieuwing. In dit boek tonen de auteurs praktijkvoorbeelden waarin mensen gezamenlijk optreden als de publieke overheid én de markt tekortschieten. De initiatieven verzachten effecten van vermarkting. Tegelijk botsen ze op het ‘absolute’, wettelijk verankerde recht op eigendom, of op nieuwe privatisering. Bij vragen over gedeeld eigenaarschap of gebruiksrecht beland je bij de commons: culturele en natuurlijke hulpbronnen gebruikt en beheerd door burgers. Op grond van samenwerking bundelt bijdragen van diverse Vlaamse experten inzake commons, en vertrekt vanuit het INDIGO-project. Dit boek richt zich tot een brede groep van praktijkmensen die op zoek zijn naar nieuwe, meer solidaire manieren om grond te beheren.

Met bijdrages van Dirk Holemans (red.), Pieter Van den Broeck (red.), Annette Kuhk (red.), Michel Bauwens, Jef Peeters, Bernard Hubeau, Lieven De Cauter, Pavlos Delladetsimas, Guy Vloebergh, Constanza Parra, Frank Moulaert, Nele Verdonck, Marie Mistiaen, Geert Depauw, Nele Aernouts, Michaël de Potter de ten Broeck, Steven Clays, Sofia Saavedra Bruno, Hans Leinfelder, Jose Luis Vivero-Pol, C.M. Deh-Tor, Annelies Beyens, Kaat Segers, Nico Moons, Griet Celen en Dries Elst.

Downloaden

Auteurs

Annette Kuhk

Annette Kuhk is postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en zaakvoerder van een bureau voor sociaal- ruimtelijk onderzoek. Zij publiceert over collectief leren, participatie en toekomstverkenningen.


Dirk Holemans

Dirk Holemans is coördinator van de denktank Oikos. Voorheen was hij Vlaams volksvertegenwoordiger, onderzoeker en docent. Hij was redacteur van Mensen maken de stad (EPO, 2012) en auteur van Vrijheid & zekerheid (EPO, 2016).


Pieter Van den Broeck

Pieter Van den Broeck is docent ruimtelijke planning en duurzame ontwikkeling aan de KU Leuven, waar hij de onderzoeksgroep Planning & Development coördineert. Hij publiceert internationaal over ruimtelijke planning, sociale innovatie en territoriale ontwikkeling.


Persartikels

Tragewegen (26-11-2018)
"Het resultaat van het INDIGO-onderzoeksproject waaraan ook Trage Wegen meewerkte. Een aanrader!" - lezen

De Wereld Morgen (22-11-2018)
"Een goede titel die de volledige lading dekt." - lezen

CLTB (22-11-2018)
"Resultaten van het onderzoek bundelt en ook mensen uit de praktijk aan het woord laat." - lezen

Permacultuur Magazine (November 2018)
"Het boek is geen geschikte bedlectuur en leest niet vlot, maar het bevat wel veel van wat je wil weten over gemeenschappelijk beheerde gronden." - lezen