Terra Reversa Bekijk groter

Terra Reversa

De transitie naar rechtvaardige duurzaamheid

Verkrijgbaar

Een update van het boek dat voor het eerst verscheen in 2009. Een verrassend positief geluid in het debat over de transitie naar een klimaatvriendelijke, circulaire én veerkrachtige economie.

Meer details

24,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2016 - 2017, 4de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 420p.

Meer informatie

‘Dit is het boek waar vele burgers, beleidsmakers, wetenschappers, ondernemers en studenten al langere tijd naar uitkeken.’ ‘Informeert en biedt inzichten, denkkaders en modellen.’ ‘Baanbrekend.’ ‘Bijzonder interessant voor de sociale bewegingen en middenveldorganisaties.’ ‘Een boek dat respect afdwingt.’

Toen Terra Reversa in 2009 verscheen, bejubelde vriend en vijand het als een doorbraak voor het denken over milieu- en klimaatbeleid. Peter Tom Jones en Vicky De Meyere gooiden het roer om door transitiemanagement en het 4E-model te integreren in een nieuwe visie op de omschakeling naar een sociaal rechtvaardig, ecologisch duurzaam en economisch stabiel samenlevingsmodel.

Zeven jaar later gelden de analyses en alternatieven van de auteurs nog steeds. In deze herziene heruitgave van hun boek geven ze een antwoord op de volgende vragen. Wat is er sindsdien veranderd? Is transitie inderdaad mainstream geworden? Waarom mogen we optimistisch zijn? Met hun gloednieuwe, uitgebreide inleiding ‘10 redenen voor (ecologisch) optimisme’ brengen ze een verrassend positief geluid in het debat over de transitie naar een klimaatvriendelijke, circulaire én veerkrachtige economie. Een blik op de toekomst met nieuwe, ongeziene allianties.

Uitgave in co-editie met uitgeverij Jan van Arkel

Downloaden

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Peter Tom Jones

Peter Tom Jones is doctor in de toegepaste wetenschappen en onderzoeksmanager aan de KU Leuven. Hij is voorzitter van i-Cleantech Vlaanderen én het European Enhanced Landfi ll Mining Consortium (EURELCO). Hij is coauteur van o.a. Terra Incognita (2006), Het klimaatboek (2007) en Klimaatcrisis (2009).

Uitgebreide bibliografie


Vicky De Meyere

Vicky De Meyere is antropologe/politicologe. Zij is auteur van diverse artikels en boekartikels over ecologie, ethiek, duurzame consumptie en gedragsveranderingen (o.a. de artikelenreeks Terra Reversa in het tijdschrift Oikos).

Uitgebreide bibliografie


Persartikels

Tijdschrift Seizoenen (Velt) (Februari 2017)
"Hopelijk geeft de herziene uitgave van Terra Reversa de nodige aandacht die het nog altijd verdient."

Agorakring (07-01-2017)
"Een nieuw model, het Rockströmdiagram, wordt omstandig, maar ook glashelder uiteengezet door de auteurs en daarom alleen al moet dit boek gekocht en gelezen worden. Elk simplisme wordt naar de prullenmand verwezen door dit synthetische model. Deze vorm van systeemdenken kan op unieke manier het geheel duiden en dat is hard nodig ineen wereld die nog steeds via een krachtige neoliberale ideologie blind wil blijven voor vele factoren." - lezen

MO* (December 2016)
"De auteurs illustreren in een nieuwe inleiding van vijftig bladzijden dat ze de vinger aan de pols zijn blijven houden."

De Koevoet (December 2016)
"Het standaardwerk van Terra Reversa uit 2009 krijgt er bij zijn derde druk een stevige inleiding bij van een kleine vijftig bladzijden. Geen overbodige luxe want in die voorbije zeven jaar is er wel een en ander gebeurd."

Trends (01-12-2016)
"De groene industriële revolutie is bezig. De milieuwetenschapper Peter Tom Jones heeft een interessant boek geschreven met tien redenen voor klimaatoptimisme." - Kristof Calvo in een dubbelinterview met Meyrem Almaci (Groen)

EOS (17-11-2016)
"Het gaat eindelijk de goede richting uit met de strijd tegen de klimaatverandering. In de herwerkte versie van hun boek Terra Reversa, ontwaren Peter Tom Jones en Vicky De Meyere tien redenen om hoopvol naar de toekomst te kijken."

Mblad (November 2016)
"In ‘Terra Reversa’ staan niet de problemen centraal, maar de oplossingen. Zo reiken de auteurs vernieuwende concepten aan om de grote maatschappelijke systemen – wonen, voeding, mobiliteit en toerisme – duurzaam om te gooien." - interview

Ecotips (November 2016)
"In hun thuisstad Leuven konden Jones en De Meyere alvast rekenen op een brede belangstelling. De theaterzaal van OPEK liep voor de boekvoorstelling op 20 oktober nagenoeg helemaal vol. De avond stond in het teken van optimisme: de duurzame transitie speelt zich voor onze ogen af."

Uitpers (10-10-2016)
"Jones en Demeyere hebben een uitstekend boek geschreven over de noodzakelijk ecologische transitie." - lezen

Kanaal Z - nieuws (04-10-2016)
Gesprek met Peter Tom Jones - herbekijken

Knack (21-09-2016)
Terra Reversa in column Jonathan Holslag: "We moeten garanderen dat de economie kansen schept voor mensen die nu buiten de boot vallen. Alles hangt samen, zoals ook Peter Tom Jones en Vicky De Meyere laten zien in de heruitgave van Terra Reversa, hun boeiende boek over de transitie naar een duurzame samenleving."

Knack (07-09-2016)
"In de nieuwe editie van Terra Reversa, hun spraakmakende boek over de transitie naar een duurzame samenleving, weerklinkt ongebreideld optimisme over een goede afloop." - bespreking door Dirk Draulans