Stiefvadergezinnen Bekijk groter

Stiefvadergezinnen

Hoe ze functioneren en waarom ze zo functioneren

9789088509728

Verkrijgbaar

Stiefvaders, hun rol, positie en verantwoordelijkheid staan centraal in dit boek. Gebaseerd op herkenbare interviews gekoppeld aan theorieën uit de sociale wetenschappen.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2020, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 216p.

Meer informatie

In dit boek staan stiefvaders centraal: hoe voelt hun positie, welke rol willen ze innemen, waar nemen ze verantwoordelijkheid voor? Stiefvadergezinnen functioneren heel anders dan stiefmoedergezinnen. De onderliggende problematiek is gelijk, maar een stiefvader mag zijn positie in het stiefgezin veel vrijer invullen.

Dit boek is gebaseerd op honderden interviews met vooral stiefvaders, maar ook met stiefkinderen en (stief)moeders. Daar wordt rijkelijk uit geciteerd. De interviews maken duidelijk dat stiefvaders hun rol heel verschillend invullen: van heel betrokken tot heel afzijdig, van nadrukkelijk opvoedend tot even nadrukkelijk niet opvoedend. 

De verschillende rolinvullingen blijken allemaal tot een bevredigend gezinsleven te kunnen leiden. De auteur wil dan ook niet voorschrijven hoe het moet, maar laten zien hoe het werkt. De ervaringsverhalen worden gekoppeld aan gangbare theorieën uit de sociale wetenschappen. Dit boek richt zich zowel op leden van stiefgezinnen als op professionals. Het geeft herkenbare verhalen, en legt uit wat daarin speelt.

Gerelateerde titels

Auteurs

Johannes Mol

Johannes Mol (1963) studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij gaf tien jaar lang les over kunstfilosofie, onder andere aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 1997 publiceerde hij het boek Plaatsbepalingen. Filosofen over het belang van kunst.
Sinds 14 jaar werkt hij aan de Hogeschool Leiden, bij verschillende opleidingen in de richting van sociaal werk. Hij is daar coördinator van de afstudeeronderzoeken van de opleidingen SPH en MWD.
Door zijn eigen ervaringen als stiefvader is hij tien jaar geleden begonnen onderzoek te doen naar stiefvaders en stiefgezinnen. Hij wist 35 studenten te enthousiasmeren voor dit onderwerp. Zij interviewden ieder voor hun afstudeeronderzoek 10 stiefouders of andere leden van stiefgezinnen. De uitgeschreven interviews – een schat aan informatie; ruim 4.000 pagina's tekst - gebruikte hij als basis voor zijn eigen onderzoek. Het boek Stiefvadergezinnen. Hoe ze werken en waarom ze zo werken is het resultaat hiervan. Eerdere publicaties over dit onderwerp verschenen in de bladen Ouderschapskennis en Nieuw Gezin.
In het boek Stiefvadergezinnen is de filosofische achtergrond van de auteur duidelijk terug te vinden. Hij stelt vragen en onderwerpen aan de orde die verder reiken dan de gebruikelijke in boeken over stiefgezinnen.