Begeleiden van zelfsturing en samenwerking Bekijk groter

Begeleiden van zelfsturing en samenwerking

Actief leren in vo en mbo

Verkrijgbaar

Dit boek helpt (aankomende) docenten met het ontwikkelen van de deskundigheid om leerlingen goed te begeleiden bij actief leren. Het biedt daarvoor de leertheoretische en maatschappelijke achtergronden, casussen van klassensituaties en praktische tips.

Meer details

26,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2022, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 206p.

Meer informatie

Om actief te leren is het van belang dat leerlingen zichzelf kunnen sturen en kunnen samenwerken. Van docenten wordt verwacht dat zij een leeromgeving creëren die actief leren bevordert en dat zij leerlingen de vaardigheden bijbrengen voor zelfsturing en samenwerking. Belangrijk daarbij is dat docenten op de juiste manier de juiste feedback geven. Het boek Begeleiden van zelfsturing en samenwerking helpt (aankomende) docenten uit het vo en mbo met het ontwikkelen van de benodigde deskundigheid om leerlingen goed te begeleiden bij actief leren.

Het boek behandelt de leertheoretische en maatschappelijke achtergronden van actief leren, biedt inzicht in de bedoelingen van actief leren en geeft handreikingen voor het begeleiden ervan. De theoretische uitgangspunten van het boek zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Casussen van klassensituaties verbinden de theorie met de dagelijkse praktijk. De auteurs geven daarnaast tal van praktische tips en handige suggesties en wisselen teksten af met ‘vragen ter overdenking’ die docenten uitdagen om na te denken over eigen ervaringen.

Bij dit boek hoort een website met aanvullende materialen, zoals links naar digitale bronnen voor verdiepende of aanvullende informatie, checklists en een observatieformulier.

Dit boek is geschreven voor (aankomende) docenten in het vo en mbo die willen leren om hun leerlingen beter te begeleiden tijdens actief leren.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Linda van den Bergh

Linda van den Bergh heeft gewerkt in het basisonderwijs als leerkracht en remedial teacher. Zij is gepromoveerd op het thema feedback tijdens actief leren en is lector bij Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg.


Anje Ros

Dr. Anje Ros is lector Leren en Innoveren van Fontys Hogeschool Kind en Educatie en academic director van de master Leadership in Education. Zij doet onderzoek naar toekomstgericht onderwijs en leiderschap in het onderwijs en heeft diverse boeken voor het onderwijsveld geschreven. Zij begeleidde scholen bij het ontwikkelen en implementeren van innovatieve onderwijsconcepten.


Quita Kools

Quinta Kools is lector bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg.


Hanneke de Laat

Hanneke de Laat is beleidsmedewerker bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg.


Van dezelfde auteur:

Petra Poelmans

Dr. Petra Poelmans heeft meer dan tien jaar gewerkt bij deze vakgroep en is nu als lector Motiverende Leeromgevingen verbonden aan Hogeschool Rotterdam.