Historisch denken Bekijk groter

Historisch denken

Basisboek voor de vakdocent

Verkrijgbaar

Een toegankelijk en oriënterend overzicht van historische denk- en redeneervaardigheden voor geschiedenisleraren. Met voorbeelden, studievragen, teksten, opdrachten en veel illustraties.

Meer details

35,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum
Jaar van uitgave 2020, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 288p.

Meer informatie

Historisch Denken, basisboek voor de vakdocent is vernieuwd. In overeenstemming met de herziene Kennisbasis Geschiedenis voor de tweedegraads lerarenopleidingen is er meer aandacht voor de buiten-Europese en jongste geschiedenis. De literatuurlijst en voorbeelden zijn geactualiseerd en de opdrachten zijn waar nodig aangepast en aangevuld. De nieuwe vormgeving maakt het boek nog gebruiksvriendelijker.

Het vak geschiedenis bestudeert een werkelijkheid die niet meer bestaat. Wie beelden van die werkelijkheid ontwerpt, houdt rekening met de verschillen tussen heden en verleden en doet recht aan hetgeen mensen vroeger normaal en waardevol vonden. Uit dit ‘historisch besef’ vloeien denk- en redeneerwijzen voort die in Historisch Denken, basisboek voor de vakdocent op overzichtelijke en heldere wijze worden besproken. Omdat deze denk- en redeneerwijzen in het voortgezet onderwijs deel uitmaken van het examenprogramma geschiedenis, is Historisch Denken, basisboek voor de vakdocent een onmisbaar studieboek en naslagwerk voor de (aankomende) geschiedenisleraar.

Het boek bevat:
• Veel voorbeelden die de theorie begrijpelijk en gemakkelijk overdraagbaar maken.
Studievragen die de lezer attenderen op de hoofdpunten van de tekst.
Teksten en opdrachten die een zinvolle toepassing van de theorie mogelijk maken.
• Een rijke hoeveelheid illustraties.

De auteurs zijn historici en als docent verbonden aan de lerarenopleiding geschiedenis van de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Inholland en de Hogeschool Utrecht. Als lerarenopleiders misten ze een toegankelijk en oriënterend overzicht van historische denk- en redeneervaardigheden voor geschiedenisleraren. Met ‘Historisch denken’ willen ze in deze leemte voorzien.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Dick van Straaten

Dick van Straaten is historicus en lerarenopleider aan de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam gespecialiseerd in de didactiek van geschiedenis.


Rien Claassen


Frans Groot


Arno Raven


Arie Wilschut

Arie Wilschut was lector didactiek van de maatschappijvakken en hoofddocent geschiedenis aan de Hogeschool van Amsterdam.