Zonder richtlijn Bekijk groter

Zonder richtlijn

Parva aesthetica

Verkrijgbaar

Tweede deel van een reeks essaysbundels over cultuurkritiek en maatschappij, door Adorno zelf samengesteld.

Meer details

17,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2012
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 204p.

Meer informatie

Zonder richtlijn is het tweede deel van een reeks essaybundels over cultuurkritiek en maatschappij die door Adorno zelf is samengesteld.

In deze 'kleine esthetica', zoals de ondertitel luidt, weigert Adorno richtlijnen te formuleren omdat hij zich afvraagt of een algemene esthetica wel recht kan doen aan het individuele kunstwerk. Volgens Adorno kan dat alleen door vanuit verschillende invalshoeken over kunst en cultuur te schrijven. Zonder richtlijn bevat spraakmakende essays over kunstsociologie, de cultuurindustrie, naast meer persoonlijke herinneringen aan Charlie Chaplin en Wolfgang Steinecke. Bovendien wisselt Adorno verhandelingen over esthetiek af met aantekeningen over Wenen, Amorbach en Sils Maria, waarmee hij het esthetische in de kunst plaatst tegenover de schoonheid in natuur en cultuur.

Met deze uiteenlopende perspectieven biedt Adorno tegenwicht aan de steeds terugkerende tendens om kunst en cultuur tot het algemeen erkende te reduceren.

Auteurs

Theodor W. Adorno

Theodor W. Adorno (1903-1969) studeerde in Frankfurt filosofie, sociologie, psychologie en muziekwetenschap. Tijdens zijn studietijd raakte hij bevriend met Max Horkheimer en Walter Benjamin. Met hen wordt Adorno tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Frankfurter Schule gerekend.
In 1938 ontvluchtte Adorno nazi-Duitsland en tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in de Verenigde Staten. Na de oorlog publiceerde hij vele werken, waaronder het bekende Dialektik der Aufklärung dat hij samen met Max Horkheimer schreef. Daarnaast manifesteerde Adorno zich als publiek intellectueel met lezingen, essays en bijdragen aan radioprogramma’s.