Het kunstwerk van de toekomst Bekijk groter

Het kunstwerk van de toekomst

Verkrijgbaar

De eerste Nederlandse vertaling van deze sleuteltekst uit Wagners proza. Onmisbare lectuur voor iedere Wagnerliefhebber.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

In Het kunstwerk van de toekomst legt Wagner het fundament voor zijn Gesamtkunstwerk. Na zijn vlucht uit Dresden wegens revolutionaire activiteiten in 1849 schreef hij in Zürich zijn belangrijkste theoretische werken en begon hij aan zijn magnum opus, De Ring. Theorie en praktijk gingen in deze periode hand in hand: wat Wagner in zijn nieuwe muziekdrama's liet zien en horen, was minutieus overdacht in zijn proza.

Wagner streeft zowel naar een revolutie in de maatschappij als in de kunst. Kunst en samenleving zijn nauw met elkaar verbonden. De kunsten moeten weer een eenheid vormen, zoals de geïsoleerde individuen in de moderne maatschappij weer een gemeenschap moeten vormen. De moderne mens is vervreemd van zichzelf en zijn naaste, laat zich leiden door hebzucht en egoïsme en is speelbal van commercie, mode en lifestyle. Wagners filosofische kritiek op de moderniteit anticipeert op inzichten van o.a. Nietzsche, Heidegger en Adorno. Wagner is op zoek naar de menselijke maat en deze vraag is in onze tijd niet minder actueel.

Daarnaast schetst Wagner de evolutie en revolutie van de kunst, van de Griekse tragedie tot de kunst van de toekomst. Hierbij werkt hij consequent de treffende metafoor uit van de Muzen, die in isolement hun artistieke krachten niet meer kunnen ontplooien. Muzen zijn net mensen: ze kunnen alleen zichzelf zijn in gemeenschap met anderen. De door Beethoven gestoonzette Ode an die Freude bewijst dat de muziek het woord weer nodig heeft. De enige logische vervolgstap is het muziekdrama van Wagner.

De eerste Nederlandse vertaling van deze sleuteltekst uit Wagners proza stelt de lezer in staat kennis te maken met zijn typische stijl: nu eens puntig en furieus, dan weer gezwollen en lyrisch; nu eens filosofisch en serieus, dan weer lichtvoetig en humoristisch. Het Kunstwerk van de toekomst is onmisbare lectuur voor iedere Wagnerliefhebber.

Auteurs

Richard Wagner

Richard Wagner (1813-1883) was een belangrijk vernieuwer in de muziek van zijn tijd. Hij componeerde als belangrijkste werken een aantal opera's die hij zelf liever als muziekdrama's aanduidde en waarvoor hij ook de teksten (libretti) schreef. Hij streefde naar een Gesamtkunstwerk, de ideale vereniging van woord, muziek en toneel. Op den duur ontstonden daaruit zijn grootse muziekdrama's die uiteindelijk in een speciaal hiervoor gebouwd theater werden (en worden) opgevoerd in de Beierse stad Bayreuth.