Voorwoorden Bekijk groter

Voorwoorden

De crisis - De heer Phister

9789463401302

Verkrijgbaar

Een verzameling van acht voorwoorden op onbestaande boeken, voorafgegaan door een voorwoord. Een uniek werk dat het postmoderne denken in de tijd vooruit is gebleken.

Meer details

27,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 216p.
Extra met leeslint

Meer informatie

In 1844 publiceerde Kierkegaard, alias Nicolaus Notabene, samen met Het begrip angst een verzameling van acht voorwoorden tot onbestaande boeken, voorafgegaan door een voorwoord. In die voorwoorden richt de schrijver zijn pijlen hoofdzakelijk op de Deense cultuurpaus Johan Ludvig Heiberg. De Deense denker en cultuurcriticus Georg Brandes, tevens Kierkegaards eerste biograaf, beschouwt het boekje als "één van de leukste en geestigste onder alle kleine plagerige boeken die ooit in het Deens geschreven zijn". Maar nog meer vormt Voorwoorden in de geschiedenis van de wijsbegeerte een uniek werk dat het postmoderne denken in de tijd vooruit is gebleken.

Naast Voorwoorden bevat dit boek twee kortere teksten met het theater en de acteerkunst als onderwerp. Net als in Voorwoorden vegen Kierkegaards pseudoniemen ook hier de vloer aan met de gangbare kunstkritieken en dagbladrecensies.

Vertaald door Frits Florin en Annelies van Hees
Verklarende noten door Paul Cruysberghs, Frits Florin en Annelies van Hees
Eindredactie door Paul Cruysberghs en Karl Verstrynge
Nawoord door Paul Cruysberghs

Auteurs

Søren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard (Kopenhagen, 5 mei 1813 – ald., 11 november 1855) was een 19e-eeuwse Deense theoloog en filosoof. Hij noemde zichzelf een anti-filosoof en een religieus schrijver en wordt algemeen gezien als de eerste existentialistische filosoof.