De Stijl overal absolute leiding Bekijk groter

De Stijl overal absolute leiding

De briefwisseling tussen Theo van Doesburg en Antony Kok

9789068684575

Verkrijgbaar

Een interessant stuk kunstgeschiedenis waaruit blijkt hoe Theo van Doesburg, Antony Kok en de groep kunstenaars rond De Stijl zich ontwikkelden en samen Nederlands belangrijkste bijdrage aan de moderne kunst hebben geleverd.

Meer details

39,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 606p.
Extra 17 x 24 cm

Meer informatie

De Stijl overal absolute leiding is de overwinningskreet die Theo van Doesburg (1883-1931, voorman van en motor achter De Stijl, toezond aan zijn vriend Antony Kok (1882-1969), van beroep klerk bij de spoorwegen en dichter/wijsgeer naar hartstocht. Die kaart waarop Van Doesburg lucht gaf aan zijn jubel maakt deel uit van hun briefwisseling, die grotendeels is bewaard (240 stuks) en die in deze editie zo compleet mogelijk is bezorgd. Van Doesburg en Kok hebben elkaar in 1914, tijdens de mobilisatie in Tilburg, ontmoet en zijn hun leven lang bevriend gebleven. Wat hen bond was hun gemeenschappelijk streven naar een nieuwe mens en naar een nieuwe samenleving. De kunst speelde daarin een heel belangrijke rol. Die gaf de richting van de vooruitgang aan. Van begin af aan hebben de vrienden hun gedachtewisselingen hierover ook per brief gevoerd.
In 1917 richtten ze samen met Mondriaan, Van der Leck, Huszár en Oud het tijdschrift De Stijl op. Dit werd het podium van de werkelijk modernen voor het uitdragen van hun kunst en hun bedoelingen. Het zou tot in 1932 verschijnen.
Nadat Van Doesburg in 1919 naar het buitenland trok om in Duitsland, Frankrijk, Italië en verder in Europa contacten te leggen, werd De Stijl voertuig van de internationale avant-garde. Ook tijdens zijn buitenlandse verblijven zette Van Doesburg zijn correspondentie met Kok voort. In hun brieven is te lezen hoe zij en de groep kunstenaars rond De Stijl zich ontwikkelden en hoe ze samen Nederlands belangrijkste bijdrage aan de moderne kunst hebben geleverd.

Alied Ottevanger was twintig jaar als conservator moderne kunst verbonden aan de Rijksdienst Beeldende Kunst (thans Icn) en Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag en is daar thans werkzaam als onafhankelijk kunsthistoricus. Zij promoveerde in 1995 op haar studie over Dick Ket, publiceerde over deze kunstenaar en recentelijk over Jan Mankes. In 2007 organiseerde zij de tentoonstelling De Stijl in Tilburg. Over de vriendschap tussen Theo van Doesburg en Antony Kok in Museum De Pont in Tilburg, waarbij zij de gelijknamige uitgave verzorgde.

In samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

Auteurs

Alied Ottevanger