Interculturele intoxicaties Bekijk groter

Interculturele intoxicaties

Over kunst, cultuur en verschil

9789064454080

Verkrijgbaar

De samenleving is multicultureel of is niet! Intoxicate yourself!

Meer details

19,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2005
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

De samenleving is multicultureel of is niet! Intoxicate yourself!

Misschien moeten we ons afvragen wat er gebeurt als we de politieke implicaties van multiculturalisme omarmen in plaats van ze uit de weg te gaan. Dit hoeft niet ten koste te gaan van creativiteit en artistieke autonomie, maar het vereist wel een kritische kijk op de relatie tussen cultuur, geschiedenis en macht. (Paul Gilroy)

Dit essay doet een poging. Het is een vrijwillige intoxicatie met begrippen als globalisering, identiteit, cultuurrelativisme, hybriditeit, enz. Aan de culturele en artistieke sector worden dwingende vragen gesteld: Zijn de kunstinstellingen te wit? Moet de artistieke canon worden herzien? Welke uitsluitingsmechanismen zijn er in de culturele sector werkzaam? In hoeverre wordt de houding ten opzichte van de andere kunstenaars nog bepaald door een koloniaal paradigma? Is artistieke kwaliteit een enkelvoud of een meervoud? Gedaan met de pleinvrees! De samenleving is multicultureel of is niet! Intoxicate yourself!

Uitgave  i.s.m de Vlaamse Gemeenschap, Vlaams Theater Instituut, CultuurNet Vlaanderen en Kunst en democratie

Auteurs

Erwin Jans

Erwin Jans (1963) werkt als dramaturg aan het Toneelhuis te Antwerpen. Hij studeerde Germaanse Filologie en Theaterwetenschappen aan de KULeuven. Van 1999 tot 2005 werkte hij bij het Ro theater te Rotterdam, waar hij met Guy Cassiers o.a. samenwerkte aan de vierdelige theatercyclus rond het werk van Marcel Proust. Hij doceert over theater aan de afdeling Culturele Studies van de KULeuven en de Hogeschool Antwerpen. Hij is redacteur van het culturele tijdschrift Nieuwzuid en publiceert uitgebreid over theater, cultuur, literatuur en maatschappelijke onderwerpen, waaronder de multiculturele samenleving.