Cityscapes & Birdmen Bekijk groter

Cityscapes & Birdmen

9789078068662

Verkrijgbaar

Fotografie uit Suriname en Nederland met zangvogelwedstrijden en muurschilderingen in de hoofdrol.

Meer details

29,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 204p.
Extra 22 x 24 cm - 160 illustraties in kleur

Meer informatie

Jacquie Maria Wessels portretteerde tussen 2006 en 2009 in Suriname en in Nederland vele stoere Surinaamse mannen die bezeten zijn van hun zangvogeltje. De 'gekooide vogel' is de hoofdrolspeler in zangvogelwedstrijden. Bij deze 'populairste sport van Suriname' komen mannen uit alle bevolkingsgroepen gemoedelijk samen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt en wie de hoofdprijs wint.
Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is deze liefhebberij met de Surinamers meeverhuisd naar Nederland. Zowel in Suriname als in Nederland - onder meer in Amsterdam en Den Haag - worden de wedstrijden op de heel vroege zondagochtend gehouden. Stereotype mannenattributen als kleding, auto's en motoren spelen hierbij een belangrijke rol, maar in de fotografie van Jacquie Maria Wessels laten de mannen zich van een andere kant zien.

In Paramaribo fotografeerde Jacquie Maria Wessels eveneens stadsgezichten waar typisch Surinaamse muurschilderingen domineren: met de hand geschilderde reclame-uitingen bevatten hyperrealistische afbeeldingen van onder meer gereedschappen, soepblikken, havermout, hotdogs en aansporingen als 'Doe je best op school'...

Surinamekenner Michiel van Kempen doet op zeer persoonlijke wijze verslag van zijn rit op de vroege zondagochtend naar 'de mannen met hun vogelkooitjes' op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo en geeft en passant een boeiende impressie van Suriname's booming hoofdstad.

Auteurs

Jacquie Maria Wessels (foto's)

Jacquie Maria Wessels (1959) studeerde in 1990 af aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam en haalde haar BA Sociale Psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.


Michiel van Kempen (tekst)

Michiel van Kempen (1957) is schrijver, letterkundige en Surinamist. Sinds 1 september 2006 is hij bijzonder hoogleraar West-Indische letteren aan de Universiteit van Amsterdam.