Het tweede bed Bekijk groter

Het tweede bed

Trouw en tolerantie op Curaçao

9789088501937

Verkrijgbaar

Waarom beperkt de man uit het kille noorden zichzelf blijkbaar tot één vrouw en de Curaçaose man, die toch dezelfde juridische regels kent als in Nederland, van één erkend huwelijk, blijkbaar niet.

Meer details

16,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2011
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 120p.

Meer informatie

Waarom beperkt de man uit het kille noorden zichzelf blijkbaar tot één vrouw en de Curaçaose man, die toch dezelfde juridische regels kent als in Nederland, van één erkend huwelijk, blijkbaar niet. De algemene beeldvorming van de sociale werkelijkheid van de Curaçaoënaar is dat hij regelmatig naast zijn vrouw of vriendin een tweede of derde vrouw heeft.

Voor de tropische man is er een verschil tussen maatschappelijk-juridische grondslag (de regel/"de rule") en de werkelijkheid/"reality"; trouwens volgens een goed antroplogisch principe is er een mythe nodig om dat bij elkaar te houden. Wat is die mythe voor mannen en vrouwen op Curaçao? Het koloniale verleden? De man is nu eenmaal een jager? De man is nu eenmaal zo? De vrouw is blij met zo'n man want hij is een echte man? Het resultaat was fascinerend. Er is een gemeenschap ontstaan waarin trouw een breed begrip is en wat meer de betekenis heeft van goed voor je vrouw zorgen dan dat je als man het bij één vrouw houdt. De situatie wordt door de gemeenschap geaccepteerd en het is een nieuwe norm geworden. 'De man is nu eenmaal zo' is verworden tot een heersende mythe in de Curaçaose cultuur.

De auteurs zullen ingaan op hoe dit zo is gekomen en wat het aandeel is van zowel de man als de vrouw. Een ingewikkeld proces waarbij de vorming van de Curaçaose man en vrouw en de beelden die over de tijd over hen zijn ontstaan het tweede bed beslapen houden.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Valdemar Marcha


Paul Verweel

Paul Verweel is geboren in 1951 en getogen in Vlaardingen. Is sporter, leider/coach van een jeugdvoetbalelftal, bestuurder, docent en onderzoeker. Heeft in 1974 de pedagogische academie afgerond. In 1983 afgestudeerd als antropoloog. In 1987 gepromoveerd in de sociale wetenschap. In 2000 benoemd tot bijzonder hoogleraar en in 2003 benoemd tot gewoon hoogleraar met de leeropdracht: bestuur en organisatiewetenschap in het bijzonder organisatie en management van cultuurverschillen en zingeving in organisatie aan de Universiteit van Utrecht. Met zijn oratie op 4 december bekrachtigt Verweel tevens zijn bijzondere leerstoel in het kader van de Richard Krajicek Foundation; deze foundation heeft als doel 'Het stimuleren van sportieve activiteiten, in een sociaal veilige situatie, voor jongeren in die wijken waar de mogelijkheden beperkt zijn'. Voorts is hij ex-voetballer, leider van de D1, voorzitter van een voetbalvereniging, vice voorzitter van het amateur bestuur en lid bondsbestuur KNVB, hoogleraar Bestuur en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en Krajicek Chair Universiteit Utrecht.


Van dezelfde auteur:

Jacqueline Werkman

Jacqueline Werkman is geboren in 1980. Heeft in 2003 de studie maatschappelijk werk en dienstverlening afgerond en is in 2008 afgestudeerd als psycholoog aan de universiteit Leiden waarbij de richting Klinische Psychologie is gevolgd. Werkt vanaf 2007 samen met Valdemar Marcha met wie jaarlijks antropologische projecten op Curaçao worden uitgevoerd. Tevens vanaf 2007 werkzaam als psycholoog in het ziekenhuis in Delft met kankerpatiënten, diabetespatiënten, patiënten met buik- en hartklachten. Als GZ-psycholoog is ze nu werkzaam bij zowel de GGZ op de polikliniek als op de Medische Psychologie.