De veelvormigheid van het vroegste christendom Bekijk groter

De veelvormigheid van het vroegste christendom

9789055739004

Verkrijgbaar

In een wetenschappelijk, maar helder betoog wordt het gedachtegoed van verschillende groeperingen vroege christenen voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.

Meer details

19,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijDamon
Jaar van uitgave2005
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's176p.

Meer informatie

Het christendom kende in haar ontstaanstijd waarschijnlijk nog meer diversiteit dan het pluriforme christendom van onze tijd. Hoe konden de eerste volgelingen zo verschillend over Jezus denken? Deze vraag is actueel sinds de ontdekking in de vorige eeuw van een groot aantal tot dan toe onbekende vroegchristelijke bronnen, zoals het Evangelie van Thomas, het Geheime Boek van Johannes en de Openbaring van Petrus.
De veelvormigheid van het vroegste christendom geeft een indruk van wat deze 'nieuwe' bronnen bijdragen aan onze kennis van het vroegste christendom. Speciale aandacht is er voor de vroege vormen van gnostisch en esoterisch christendom. In een wetenschappelijk, maar helder betoog (lees: niet-speculatief) wordt het gedachtegoed van verschillende groeperingen vroege christenen voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.

Auteurs

G.P. Luttikhuizen

G.P. Luttikhuizen is gespecialiseerd in de geschriften van Nag Hammadi, de oude Koptische teksten die halverwege de vorige eeuw in de Egyptische woestijn zijn ontdekt. Hij geldt internationaal als expert op het gebied van de antieke gnosis en was tot 2005 werkzaam als hoogleraar vroegchristelijke letterkunde en de uitlegging van het Nieuwe Testament aan de Rijksuniversiteit Groningen.