Godsliefde Bekijk groter

Godsliefde

Meditaties, Gulden Brief, Leven van Bernardus

9789460362279

Verkrijgbaar

De drie belangrijkste werken van de erudiete monnik Willem van Saint-Thierry die als een der eersten naar buiten kwam met zijn affectieve en subjectieve beleving van de Godsrelatie.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze hardcover met stofomslag
Aantal pagina's 448p.
Extra met leeslint

Meer informatie

Vertaling, inleiding en annotatie Paul Verdeyen s.j. en Guerric Aerden ocso
Redactie Krijn Pansters & Guerric Aerden ocso

Omstreeks 1075 werd in de buurt van Luik een man geboren die brede nieuwe horizonten zou openen voor de spiritualiteit van het Westen: Willem van Saint-Thierry. Deze erudiete monnik, eerst benedictijn en later cisterciënzer, kwam als een der eersten naar buiten met zijn affectieve en subjectieve beleving van de Godsrelatie, gevat in een rijk literair oeuvre dat uitdrukking wilde geven aan de cruciale band tussen geloof en beleving. Willem kon geen genoegen nemen met een agnostisch spreken over God alsof niets van Hem gekend kan worden. God is licht en liefde, en de liefhebbende ziel reflecteert zijn beeld dat in Jezus Christus mens werd. In deze uitgave worden drie belangrijke werken van zijn hand samengebundeld. Ze omspannen zowat heel zijn actieve loopbaan. Als abt van de benedictijnenabdij van Saint-Thierry bij Reims schreef hij twaalf Meditaties, waarin we hem leren kennen als een hartstochtelijk zoeker van Gods gelaat. Als cisterciënzer redigeerde Willem onder meer zijn beroemde Gulden Brief, een traktaat over de etappes van het geestelijk leven. Zijn laatste levensjaren wijdde Willem aan een Leven van Bernardus, zijn vriend en medestander in het spiritueel reveil van de twaalfde eeuw. De drie werken werden vakkundig vertaald en ingeleid door Paul Verdeyen s.j.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Willem van Saint-Thierry

Willem van Saint-Thierry werd geboren in de omgeving van Luik en stierf te Signy-I'Abbaye (Franse Ardennen) op 8 september 1148.