Goed onderwijs Bekijk groter

Goed onderwijs

Christendom voor beginners

9789463401401

Verkrijgbaar

Wat moet je beginners vertellen over de christelijke leer? Veel van dit boek is nog steeds van belang en in onze tijd toepasbaar voor iedereen die goed onderwijs wil geven.

Meer details

18,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijDamon
Jaar van uitgave2018
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's130p.

Meer informatie

Ingeleid, bezorgd en vertaald door Vincent Hunink en Hans van Reisen

Wat moet je beginners vertellen over de christelijke leer? Hoe houd je er zelf plezier in, ook al moet je iets voor de honderdste keer uitleggen? Kortom, hoe geef je goed en inspirerend onderwijs, zonder zelf je motivatie kwijt te raken?

In zijn geschrift De catechizandis rudibus geeft Augustinus (354-430) antwoorden op deze vragen. Hij schreef het boek op verzoek van een bekende uit Carthago, en het is direct gericht op de dagelijkse praktijk. Allereerst gaat Augustinus in op didactische punten. Hij benadrukt de manieren waarop een docent zijn eigen blijmoedigheid op peil kan houden. Vervolgens geeft hij een modeluiteenzetting van de christelijke leer en de hoofdpunten uit de bijbel. Aan het slot volgt nog een tweede samenvatting daarvan in slechts enkele bladzijden.

Veel van wat Augustinus in dit boek beschrijft is nog steeds van belang en in onze tijd toepasbaar voor iedereen die goed onderwijs wil geven. In het huidige onderwijsdebat krijgt het zelfs een verrassend actuele betekenis. De wijsheid van de vroege kerkvader kan ook voor moderne mensen een steun zijn. En de samenvattingen van de christelijke leer zijn minstens nuttig voor wie daarvan eigenlijk niet heel goed op de hoogte is. 

De vertaling door Vincent Hunink en Hans van Reisen is voorzien van een uitgebreide inleiding.

Auteurs