Christelijke toespraken Bekijk groter

Christelijke toespraken

9789463402477

Verkrijgbaar

Kritiek op het bestaande ‘christendom’, het religieus-politieke conglomeraat van kerk en staat, en oproep tot een diepere vorm van vernieuwing, die Kierkegaard aanduidt als ‘christen worden’.

Meer details

42,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 448p.

Meer informatie

Vertaling Hans van Munster†, geheel herzien door Pieter van Reenen
Eindredactie en verklarende noten Udo Doedens, Pieter van Reenen en Pieter Vos
Met een nawoord van Pieter Vos

In het voor Europa gedenkwaardige jaar 1848 verschijnt niet alleen Het communistisch manifest van Karl Marx maar ook Christelijke toespraken van Søren Kierkegaard. Geïnspireerd door gebeurtenissen in Parijs klinkt in dat jaar in heel Europa de roep om hervormingen, zoals persvrijheid, een nationale grondwet en parlementaire democratie. Kierkegaard mengt zich niet direct in het publieke debat, maar analyseert de sociale, ethische en religieuze vooronderstellingen van zijn cultuur, in het bijzonder de aanname dat de cultuur wezenlijk christelijk is.

Christelijke toespraken bevat een kritiek op het bestaande ‘christendom’: het religieus-politieke conglomeraat van kerk en staat dat ook door de vernieuwingsbewegingen niet wezenlijk ter discussie wordt gesteld. Nodig is een diepere vorm van vernieuwing, die Kierkegaard aanduidt als ‘christen worden’. Daartoe willen deze toespraken opbouwen.

Veertiende deel in de reeks Kierkegaard Werken. Deze uitgave komt tot stand in samenwerking met de Redactieraad Kierkegaard Werken en is gebaseerd op de SKS, uitgegeven door het Søren Kierkegaard Centre te Kopenhagen.

Auteurs

Søren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard (Kopenhagen, 5 mei 1813 – ald., 11 november 1855) was een 19e-eeuwse Deense theoloog en filosoof. Hij noemde zichzelf een anti-filosoof en een religieus schrijver en wordt algemeen gezien als de eerste existentialistische filosoof.