Niet je moerstaal. Anderstaligen in Nederland


Nederlands | 30-03-2020 | 144 pagina's

9789493127036

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 20,00


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Korte beschrijving/Annotatie

Hoe is het om anderstalig te zijn en omringd te worden door moedertaalsprekers? Tegen welke problemen loop je aan bij het leren van een andere taal? Heeft anderstaligheid voordelen?

Tekst achterflap

Ruim twee miljoen inwoners van Nederland zijn elders op de wereld geboren. Voor veel van deze mensen is Nederlands niet de moedertaal (moerstaal), ze zijn 'anderstalig'. Hoe is het om anderstalig te zijn en omringd te worden door moedertaalsprekers? Tegen welke problemen loop je aan? Heeft anderstaligheid voordelen? Hoeveel impact heeft het op je leven? Taaldocent en zangeres Mariska Reijmerink is haar hele leven al gefascineerd door taal, als een wezenlijk onderdeel van je identiteit. Mariska moet er niet aan denken om in een ander land dan Nederland te gaan wonen vanwege de taalachterstand die ze dan zou hebben. Je verstaat niet wat mensen tegen je zeggen. Je begrijpt niet wat mensen bedoelen. Uitdrukkingen kunnen een bron van misverstanden zijn. In dit boek vraagt Mariska Reijmerink aan anderstaligen uit haar eigen omgeving hoe het is om in Nederland te wonen. Mensen uit Engeland, de VS, Estland, Israël, Ethiopië, Duitsland, België, Saudi-Arabië, Iran, Marokko en Syrië vertellen hun levensverhaal en hoe het anderstalig-zijn hun leven heeft beïnvloed. Het levert een brede en boeiende kijk op Nederland en zijn inwoners op. En op het leren van Nederlands in het bijzonder en het leren van een taal in het algemeen. Bovendien geeft het antwoord op de vraag of muziek helpt bij het leren van een taal.

Slogan/Promotie

Ruim 2 miljoen inwoners van Nederland zijn elders op de wereld geboren. Voor veel van deze mensen is Nederlands niet de moedertaal (moerstaal), ze zijn ‘anderstalig’. Hoe is het om anderstalig te zijn en omringd te worden door moedertaalsprekers? Tegen welke problemen loop je aan? Heeft anderstaligheid voordelen? De elf interviews (De geïnterviewden zijn opgegroeid in Duitsland, Engeland, Marokko, Saudi-Arabië, de VS, Israël, Estland, België, Perzië, Ethiopië en Syrië.) in dit boek laten zien hoe anderstaligen zich een plek verwerven in ons land. Hun blik biedt een unieke kijk op de Nederlandse cultuur.

Biografie

Taaldocent en zangeres Mariska Reijmerink is zelf haar hele leven bezig met taal. Zij studeerde Engelse taal- en letterkunde, geeft Engelse les aan jongeren en volwassenen en geeft Nederlands aan vluchtelingen. Daarnaast schrijft zij het liedrepertoire voor haar band The Rossettis. Voor dit boek interviewde zij elf anderstaligen over hun ervaringen in ons land – over onze taal en onze cultuur, twee zaken die nauw met elkaar zijn verbonden. Tussen de verschillende interviews door gaat zij in op allerlei specifieke aspecten van hoe je een taal leert. Zingen is daarbij volgens haar een belangrijk onderdeel. Op YouTube heeft zij haar kanaal Leer Nederlands met Mariska en Afief.

Inhoudsopgave

Inleiding Talenwonder Anderstalig Vera (België): ‘Pas later begreep ik dat Nederlanders alleen op afspraak komen’ Emigreren Hailaf (Ethiopië): ‘Door een taalmisverstand werden we beschuldigd van fraude’ Een accent hebben Ralph (VS): ‘Ik kreeg de droombaan ondanks en dankzij mijn anderstaligheid’ De kwestie van cultuur Hagit (Israël): ‘Door de taalbarrière kon mijn hart zich openen’ Anderstaligheid bij kinderen Safiyah (Saoedi-Arabië): ‘Als je de taal niet spreekt, leef je in een gevangenis’ Iets op te biechten Konrad (Duitsland): ‘Als Duitser moet je echt heel erg wennen aan de directheid van Nederlanders’ Wel of geen Nederlands Naïma (Marokko): ‘Ik krijg te weinig hulp bij het vinden van werk’ Taalverwerving bij kinderen Identiteit Simone (Engeland): ‘Ik heb me nog nooit zo’n buitenstaander gevoeld als hier’ Intercultureel eten Mahasti (Perzië en India): ‘Je bent thuis waar je vrienden hebt’ Taalcoach Afief (Syrië): ‘In het Nederlands ben ik de beste versie van mezelf’ Leer Nederlands met Mariska en Afief Visitekaartje Doris (Estland): ‘Ik ben trots op die andere achtergrond, die heeft me gevormd’ De sleutel Hoe een taal te leren Conclusie Liedteksten uit Leer Nederlands met Mariska en Afief

Details

EAN :9789493127036
Auteur: 
Uitgever :BoekWerkUtrecht
Publicatie datum :  30-03-2020
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language : Nederlands
Hoogte :218 mm
Breedte :142 mm
Dikte :16 mm
Gewicht :229 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :144
Keywords :  anderstaligen;culturele diversiteit;meertaligheid;moedertaal;taalonderwijs