Stilte is mijn moedertaal


Nederlands | 26-10-2021 | 272 pagina's

9789491921889

Paperback / softback


€ 22,50


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Korte beschrijving/Annotatie

'Stilte is mijn moedertaal' is een aangrijpend portret van het leven in een vluchtelingenkamp.

Tekst achterflap

De tiener Saba komt als jong meisje in een Afrikaans vluchtelingenkamp terecht, diep bedroefd dat ze haar boeken heeft moeten achterlaten toen haar familie huis en haard ver- liet. Hier, op deze drukke, vijandige plek, moet ze een nieuw bestaan voor zichzelf creëren, terwijl ze zich intussen opwerpt als de beschermer van haar zwijgende broer Hagos. 'Stilte is mijn moedertaal' is een prachtig vormgegeven portret van een vrouw die worstelt met oordelen en offers. Het is een aangrijpend verhaal over verbanning en overleven, dat het leven in een vluchtelingenkamp zo invoelbaar schetst dat het is alsof je er zelf bij bent. Nauwkeurig ontleedt Sulaiman Addonia hoe de samenleving in staat is de oorlog te verklaren aan haar eigen vrouwen, en verkent daarbij de verhalen die we moeten blijven vertellen en absorberen om te overleven.

Slogan/Promotie

Sulaiman S.M.Y. Addonia werd geboren in Eritrea; zijn moeder is Eritrees, zijn vader Etiopisch. Hij bracht een deel van zijn vroege jeugd door in een vluchtelingenkamp in Soedan, na het bloedbad bij Omhajer in 1976. Van zijn zevende tot zijn veertiende woonde hij in het Saoedische Djedda, daarna stuurde zijn moeder hem met zijn broer naar Lon- den. Zijn eerste roman, 'Als gevolg van liefde', stond op de shortlist van de Commonwealth Writers’ Prize en werd in meer dan twintig talen vertaald. Tegenwoordig woont Addonia in Brussel.

Biografie

'Sulaiman Addonia schreef een roman waarin pijn en schoonheid elkaar niet uitsluiten. Met grote stilistische kracht vertegenwoordigt hij een stem die tot dusver te weinig werd gehoord.' ANNELIES VERBEKE Nadat ze haar school en boeken moest achterlaten om te vluchten met haar familie, komt Saba aan in een Oost-Afrikaans vluchtelingenkamp. In deze omgeving – onbekend, hectisch en haar lang niet altijd goedgezind – moet het jonge meisje zichzelf een nieuw bestaan aanmeten. Terwijl ze haar best doet zichzelf te blijven, is ze vastberaden Hagos te beschermen, haar zwijgende broer. De broer en zus weigeren allebei zich te schikken naar de rol die hen wordt opgelegd door gender en de maatschappij. Aan de hand van intrigerende, levensechte personages, onderzoekt Sulaiman Addonia wat het betekent om een man of een vrouw te zijn, wat het betekent een individu te zijn wanneer je geen thuis of toekomst meer hebt. Met de grensverleggende roman 'Stilte is mijn moedertaal' schreef Addonia uit eigen ervaring over het leven in een vluchtelingenkamp. Hij analyseert vlijmscherp hoe een samenleving in staat is de oorlog te verklaren aan haar eigen vrouwen, en vertelt de verhalen die we nodig hebben om te overleven in een vijandige omgeving. Sulaiman Addonia is een Eritrees-Ethiopisch-Britse schrijver. Zijn eerste roman, 'Als gevolg van liefde', stond op de shortlist van de Commonwealth Writers’ Prize en verscheen in meer dan twintig talen. 'Stilte is mijn moedertaal' stond op de longlist van de Orwell Prize for Political Fiction en de shortlist van de Lambda Awards 2021. Addonia woont in Brussel, waar hij een schrijfacademie voor vluchtelingen heeft opgericht, evenals de literaire prijs To Speak Europe in Different Languages (in samenwerking met Specimen Press). Ook organiseert hij het literaire Asmara-Addis-festival. Hij is columnist bij De Standaard.

De Standaard - "Aan de telefoon begint mijn moeder over de naakte mensen in mijn verhalen. Ik zweet" - Interview met Sulaiman Addonia

Lees alle persknipsels

Details

EAN :9789491921889
Auteur: 
Uitgever :Vrije Uitgevers, De
Vertaler : Irwan Droog
Publicatie datum :  26-10-2021
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language : Nederlands
Hoogte :216 mm
Breedte :142 mm
Dikte :24 mm
Gewicht :405 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :272