Blijf bij ons


Nederlands | 27-09-2019 |

9789491738425

Paperback / softback


€ 12,00


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

BLIJF BIJ ONS door MAREK ŠINDELKA, uit het Tsjechisch vertaald en van een nawoord voorzien door EDGAR DE BRUIN.

'Blijf bij ons' is de kreet van de tv-presentator waarmee hij de kijkers aanspoort niet weg te zappen. Maar het is ook een roep tegen de eenzaamheid. Eenzaamheid wanneer mensen langs elkaar heen praten, zoals in de langzamerhand doodgebloede relatie tussen de tv-presentator en zijn partner Andrea. Marek Šindelka legt haarfijn de kracht van de taal bloot en confronteert ons met alle ongemakken, venijnigheden en de daaruit voortvloeiende hilarische momenten, kortom de miscommunicatie die tussen de moderne mensen bestaat en waarop relaties stuklopen. Of zoals Šindelka zelf zegt: 'We hebben de ander nodig om onszelf te zien. Desondanks krijgen we een vertekend beeld en onze relatie wordt er een van ongelukkige afhankelijkheid die niets goeds kan brengen.'

Voor Nederlandstalige lezers is Marek Šindelka (1984) geen onbekende meer. Zijn eerste in het Nederlands vertaalde werk is het verhaal 'Polaroid' (2012, #21 in de serie Moldaviet van Voetnoot. Zijn eerste in het Nederlands vertaalde roman 'Anna in kaart gebracht' werd overladen met lovende recensies en zijn beklijvende vluchtelingenroman 'Materiaalmoeheid' (beide Das Mag, 2016 resp. 2018) werd door Knack uitgeroepen tot boek van het jaar, onderscheiden met de Cutting Edge Award en genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019. Ook 'Blijf bij ons' viel reeds in de prijzen: bij de oorspronkelijke Tsjechische uitgave in 2011 kreeg het werk de Magnesia Litera Prijs. Voor de Nederlandse vertaling tekende meestervertaler Edgar de Bruin.

Recensie/Quote

Het is een zwoele, in alcohol gedrenkte wals waarmee Tsjechisch wonderkind Sindelka zijn novelle 'Blijf bij ons' op gang trekt. Door de troebele ogen van een tv-presentator maken we op een feestje kennis met zijn verveelde vriendin Andrea en dier snobistische vrienden. De presentator schenkt hen een hagelwitte glimlach en uitgemolken grapjes, maar vanbinnen kolkt hij van misprijzen. Echtheid wil hij, en een beetje liefde als dat mogelijk is in dit valse leven. Misschien brengt een uitstapje naar het platteland soelaas en ja, de natuur biedt even rust, maar al snel meren zijn 'vrienden' aan in het buitenhuis en bevindt hij zich opnieuw in een gevangenis. Dansen en drinken, wat moet je anders nog? Veel verhaal heeft Sindelka niet nodig. Hij kan leunen op zucht wervelend taalgebruik. Zijn zinnen bevatten zo veel cadans en literaire lagen dat hij James Joyce naar de kroon steekt. Vorig jaar riepen we zijn roman 'Materiaalmoeheid' nog uit tot boek van het jaar. Wie toen nog niet overstag ging, kan dit briljante verhaal als opstapje gebruiken.

Details

EAN :9789491738425
Auteur: 
Uitgever :Voetnoot, Uitgeverij
Vertaler : Edgar de Bruin
Publicatie datum :  27-09-2019
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language : Nederlands
Hoogte :182 mm
Breedte :128 mm
Dikte :10 mm
Gewicht :109 gr
Status : Bestelbaar
Reeks :  Moldaviet