Tractatus logico-philosophicus


Nederlands | 05-03-2022 | 228 pagina's

9789490334321

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 19,50


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Korte beschrijving/Annotatie

Wittgenstein zet in de Tractatus zijn ideeën over taal, denken en de werkelijkheid uiteen. Het boek geldt nog steeds als een van de belangrijkste filosofische werken.

Tekst achterflap

In de Tractatus logico-philosophicus (1921) schrijft Ludwig Wittgenstein dat hij alle wijsgerige problemen heeft opgelost. Zo boud als deze bewering is, zo kort is de verhandeling zelf, die louter uit genummerde stellingen bestaat. Bondig en stellig is ook de stijl waarin Wittgenstein zijn fundamentele ideeën over taal, denken en de werkelijkheid uiteenzet. Het boek werd bij publicatie direct als klassieker herkend en geldt nog steeds als een van de belangrijkste filosofische werken. De gloednieuwe vertaling van Peter Huijzer en Jan Sietsma is gebaseerd op de kritische editie en staat naast de Duitse tekst. De inleiding is geschreven door Martin Stokhof, de Nederlandse Wittgenstein-expert.

Recensie/Quote

De versie van Huijzer en Sietsma biedt doorgaans soepeler en eleganter Nederlands; maar daardoor staat ze grammaticaal soms iets verder van het Duits af. Voor het begrip van de tekst zijn zulke verschillen echter van ondergeschikt belang. Persoonlijk heb ik een lichte voorkeur voor de Octavo-uitgave; die heeft bovendien het handzame formaat van een zakbijbel, en is voorzien van een glossarium en een index, en van een gedegen inleiding door Wittgensteinkenner Martin Stokhof.

Slogan/Promotie

Wittgenstein zet in de Tractatus zijn ideeën over taal, denken en de werkelijkheid uiteen. Het boek geldt nog steeds als een van de belangrijkste filosofische werken.

Biografie

Ludwig Wittgenstein (1889-1951) werd geboren in Wenen. Na een opleiding tot ingenieur in Berlijn en Manchester, studeerde hij filosofie bij Bertrand Russell in Cambridge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij in het leger van Oostenrijk-Hongarije. In 1929 keerde hij na vele omzwervingen naar Cambridge terug, en werd daar in 1939 benoemd tot hoogleraar filosofie. De Tractatus logico-philosophicus is het enige filosofische werk van Wittgenstein dat tijdens zijn leven werd gepubliceerd.

Inhoudsopgave

Inleiding door Martin Stokhof Tractatus logico-philosophicus Noot van de vertalers Glossarium Index

Details

EAN :9789490334321
Auteur: 
Uitgever :Vrije Uitgevers, De
Vertaler : Jan Sietsma - Peter Huijzer
Publicatie datum :  05-03-2022
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language : Nederlands
Hoogte :185 mm
Breedte :117 mm
Dikte :14 mm
Gewicht :238 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :228