Voordat de bom valt

Waarom een kernwapenvrije wereld nodig is

Nederlands | 04-07-2022 | 140 pagina's

€ 19,90

   Bestelbaar   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro


Korte beschrijving/Annotatie

Dit boek is een abc van de kernwapenproblematiek en een pleidooi voor een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld.


Tekst achterflap

Kent u de doomsday clock? Dat symbolisch uurwerk geeft aan hoe dicht de mensheid zich bevindt bij een zelf veroorzaakt einde van de beschaving. Het is weinig geweten maar nooit eerder stond de klok zo dicht bij middernacht, het uur dat symbool staat voor een planetaire catastrofe. Ruim driekwart eeuw na Hiroshima en Nagasaki zijn kernwapens helemaal terug van nooit weggeweest. Wereldwijd staan er meer dan 13.000 opgesteld. Kernwapenstaten zijn volop bezig met de modernisering van hun arsenalen en weigeren samen met NAVO-lidstaten toe te treden tot het nieuwe VN-verdrag dat kernwapens verbiedt. De NAVO bestickert zichzelf zonder blozen als een nucleaire alliantie. En België? Officieel is ons land een niet-kernwapenstaat. Maar we bewaren wel Amerikaanse kernwapens die we met eigen gevechtsvliegtuigen moeten inzetten als daartoe beslist wordt. Dit boek is een abc van de kernwapenproblematiek en een pleidooi voor een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld. Want er is geen tijd te verliezen.

"Het is niet de vraag of kernwapens ooit gebruikt zullen worden, maar wanneer dat zal gebeuren" - interview met Ludo De Brabander - Knack.be (23/06/2022) - lezen


Biografie

Voorwoord door Tom Sauer Inleiding 1. De fabel van de nucleaire afschrikking en de mythe van MAD 2. De atoomgeheimen ontrafeld en de mogelijkheid van een kernbom onderzocht 3. Het Manhattan Project en de bom getest 4. Van atoomaanval naar wapenwedloop 5. Over nucleaire intimidatie en atoomdiplomatie 6. Het listige non-proliferatieregime en de TPNW-hoop 7. Wapenbeheersing: vallen, opstaan en weer vallen 8. Modernisering van de kernwapenarsenalen 9. Hypersonische wapens 10. De kernwapenpolitiek van de NAVO 11. Het TPNW, de NAVO en België Epiloog Noten Bibliografie


Inhoudsopgave

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert onder andere in Vrede, Uitpers, Knack.be, De Wereldmorgen, en Mo*.
Pieter Teirlinck is medewerker van Vrede vzw, een organisatie die al jaren campagne voert tegen kernwapens.Details

  EAN :9789462673588
  Auteur: 
  Uitgever :Epo, Uitgeverij
  Publicatie datum :  04-07-2022
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :225 mm
  Breedte :151 mm
  Dikte :20 mm
  Gewicht :352 gr
  Status : Bestelbaar
  Aantal pagina's :140
  Keywords :  kernwapens;navo;oorlog;vredesbeweging;wapenwedloop