Vrouwen, verzet en apartheid


Nederlands | 15-09-2021 | 240 pagina's

9789462673090

Paperback / softback


€ 22,50


 Voorraad in de winkel

   Beschikbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Korte beschrijving/Annotatie

14 oktober 1969. Het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime start een proces tegen 22 activisten, onder wie zeven vrouwen. Dit is hun verhaal. Een beklijvende staaltje literaire non-fictie.

Tekst achterflap

14 oktober 1969. Het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime start een proces tegen tweeëntwintig activisten wegens het overtreden van de zogenaamde Wet op de Onderdrukking van het Communisme. Met Nomzamo Winnie Mandela, Martha Dhlamini, Thokozile Mngoma, Rita Ndzanga, Nondwe Mankahla, Joyce Sikhakhane en Shanthie Naidoo zitten daar ook zeven vrouwen tussen. Zeven moeders, echtgenotes, dochters en/of zusters. In de lange aanloop naar het proces sluit het regime hen tot twee jaar op in Pretoria Central Prison. Ze belanden in isoleercellen van anderhalve meter op vier. Ze zien hoe hun kameraden naar de galg worden gebracht. Ze worden gemarteld. En toch breken de zeven niet: ze houden de lippen stijf op elkaar. In de apartheidsstrijd kreeg de vrouw een heel andere rol toebedeeld dan de man, zoals dat gebeurde in de rest van de geschiedenis. Het regime pakte hen dan ook extra hard aan en gebruikte hun gender tegen hen, als een aanvullend wapen. Daarover gaat dit beklijvende staaltje literaire non-fictie.
Uit het Engels vertaald door Tineke Jager.

"Een prachtig document voor geschiedenisliefhebbers, voorvechters van gelijkheid en eigenlijk voor iedereen. Het werpt een nieuw licht op de vrouwen uit die tijd, waarin één van hen de strijd als volgt verwoordt: 'Het was het waard om vrijheid te krijgen voor alle Zuid-Afrikaners.'" - NBD biblion, Nederland

Lees alle (pers)reacties

Biografie

Shanthini Naidoo is journaliste. Ze schreef onder andere voor de Zuid-Afrikaanse media Sunday Times, The Times en O Magazine.

Details

EAN :9789462673090
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Publicatie datum :  15-09-2021
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language : Nederlands
Hoogte :225 mm
Breedte :147 mm
Dikte :20 mm
Gewicht :382 gr
Status :Beschikbaar
Aantal pagina's :240