Door stil te staan kom je verder


Nederlands | 28-10-2021 | 208 pagina's

9789085601623

Paperback / softback


  Lees de eerste pagina's

€ 26,90

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro




Tekst achterflap

Gedrag van zorgafhankelijke cliënten wordt gemakkelijk als ‘probleemgedrag’ gezien. Dit doet onvoldoende recht aan hun situatie. Wat is de achtergrond van dit gedrag? Deze cliënten vinden soms niet de juiste woorden of durven zich niet uit te spreken als ze problemen hebben. Om toch de aandacht te krijgen die ze nodig hebben, uiten zij zich op een eigen, specifieke manier die dikwijls niet herkend wordt. 'Een belangrijke vraag, die wij moeten beantwoorden is: “Zijn wij door ons gedrag een van de oorzaken waardoor een cliënt signalen gaat, zelfs móet, uitzenden?” Het is natuurlijk vreemd dat, als wij een probleem hebben met het gedrag van een cliënt, dat hij dan ons probleem moet oplossen, hij moet stoppen het ons lastig te maken. Ik vind dat wij ons probleem zoveel mogelijk zelf moeten oplossen. Terwijl in de praktijk het volgende regelmatig voorkomt: “Ik heb een probleem met jouw gedrag en daarom wil ik dat jij mijn probleem oplost. Dus jij moet veranderen.” Anders gezegd: “Jij moet een ander, duidelijker signaal geven in plaats van mij tot last te zijn.” Daar komt bij dat als de betekenis niet duidelijk is, hoe kunnen we dan iemand goed helpen? Een cliënt, die in zijn dossier beschreven staat als problematisch, schopt bij het minste of geringste tegen alles wat hem voor de voeten komt. Wij noemen dit schoppen ‘probleemgedrag’. Wat is ons probleem hiermee? Wij vinden het niet goed dat hij zich zo gedraagt omdat hij daarmee mogelijk spullen vernielt. We willen dat hij ophoudt met schoppen. Stopt hij met dit ‘probleemgedrag’ dan zijn wij tevreden. Als we dit schoppen gaan zien als een signaal, waarmee deze cliënt ons iets duidelijk wil maken, zullen we moeite moeten doen hem te begrijpen. Hierdoor veroordelen we dit gedag niet meer, maar zien dit als zijn manier. Indien we de betekenis hiervan kunnen duiden, kunnen we hem ook helpen. Anders gezegd: het is maar goed dat hij schopt!' Geert Bettinger, trainer en coach, geeft aan de hand van casussen inzicht in de processen die ten grondslag liggen aan het ‘probleemgedrag’. Hij noemt dit consequent signaalgedrag. Door middel van reflectievragen staat hij stil bij de beschreven problematiek en biedt daarmee begeleiders, verzorgenden, verpleegkundigen, mantelzorgers de mogelijkheid de signalen vanuit een ander perspectief te bekijken. Zijn visie biedt een houvast in de dagelijkse praktijk van de hulpverlening en bejegening van cliënten met ‘probleemgedrag’. Binnen de zorgopleidingen biedt het boek studenten waardevolle praktijkverhalen en docenten materiaal voor begeleide intervisie.

Biografie

Geert Bettinger (1952) is trainer, coach van teams binnen zorg- en welzijnsinstellingen, hij leert medewerkers anders te kijken naar ‘probleemgedrag’. Ook is hij werkzaam als consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (C.C.E.) Daarnaast verzorgt hij masterclasses op (inter-) nationale universiteiten, Hogescholen en congressen. Zijn boek is inmiddels vertaald naar het Engels, Duits, Chinees en Roemeens. In het najaar van 2021 zal er ook een Spaanse vertaling op de markt komen. Door ‘probleemgedrag’ te vertalen naar signaalgedrag worden medewerkers op een positieve wijze uitgedaagd creatief om te gaan met hun eigen opvattingen en mogelijkheden. Hij stimuleert hen te reflecteren op hun aandeel in hulpverleningssituaties. Binnen de psychogeriatrie coacht hij zorgmedewerkers bij de transfer van afdelingswonen naar kleinschalig wonen. Daarnaast geeft hij intervisie aan teams die werken met mensen met een verstandelijke beperking en docenten binnen het speciaal onderwijs. Voorheen werkzaam als: docent en zorgcoördinator aan een opleiding voor zorg en welzijn, zelfstandig gevestigd hulpverlener voor slachtoffers van seksueel misbruik, maatschappelijk werker bij ouderen en gezinnen en verpleegkundige bij kinderen met een verstandelijke beperking.

Inhoudsopgave

Inhoud 7 Inleiding 11 Ik was een probleemkind 21 Waar ben je nu? 25 Kijk eens wat ik wil 33 Ben ik een doelgroep? 41 Zorg je goed voor mij? 57 Zeg eerst ‘ja’ 63 Jou mag ik wel 75 Jong geleerd is oud gedaan 85 Sluit je bij me aan 93 Dat bedoel ik 105 Ben ik dat echt? 117 Het gaat toch om mij? 125 Maak jij dat uit? Door stil te staan kom je verder. Geert Bettinger ISBN 978 90 8850 595 9 © 2021 B.V. Uitgeverij SWP Amsterdam 135 Kijk nou eens 141 Ik ben eigenwijs 149 Negeer mij niet 159 Zo voel ik me onveilig 169 Wat doe je nu? 173 Wist je dat? 179 Let goed op 187 Dat durf ik niet 197 Eindelijk ben je er 203 Eerst geloven, dan zien 207 Over de auteur

Details

EAN :9789085601623
Auteur: 
Uitgever :SWP, Uitgeverij B.V.
Publicatie datum :  28-10-2021
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :212 mm
Breedte :149 mm
Dikte :17 mm
Gewicht :528 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :208