De top der sentimentele bevestiging


Nederlands | 03-05-2021 | 48 pagina's

9789075175851

Paperback / softback


€ 18,00


 Voorraad in de winkel

   Beschikbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Korte beschrijving/Annotatie

Dit onbekend manuscript van Paul van Ostaijen, ontdekt in 2017, illustreert zijn zoektocht om een steeds complexere wereld-in-crisis te beschrijven en verruimt en verdiept onze blik op zijn werk.

Tekst achterflap

Paul van Ostaijen (1896-1928) beproefde in zijn korte leven een immense variëteit aan literaire genres, die hij doordesemde met de impuls van het nieuwe. Hij was de grote vernieuwer en experimentator in het Nederlandse taalgebied, die niet alleen de eigentijdse stromingen van de moderne poëzie, zoals het Franse kubisme en het Duitse expressionisme hier vertegenwoordigde, maar ook door zijn werk aan de ontwikkeling van deze stromingen heeft bijgedragen. De lyrisch dichter en onverschrokken vormexperimentator bedreef ook theaterkritiek, boog zich over kunst en politiek en was een trefzeker essayist. Van Ostaijen introduceerde het expressionisme in de Vlaamse letteren en evolueerde in zijn ontregelende grotesken naar een nihilistisch dadaïsme. Hij debuteerde in 1916 met de dichtbundel Music-Hall, in 1918 verscheen Het Sienjaal. Tot zijn invloedrijkste werk behoort de typografische en uiterst klankrijke poëzie uit Bezette Stad (1921) en De Feesten van Angst en Pijn (1921, postuum verschenen in 1928).

Biografie

In 2017 ontdekt Kris Landuyt van Boekhandel De Slegte een onbekend manuscript van Paul van Ostaijen: een fragment van een toneelstuk. De tekst illustreert Van Ostaijens zoektocht om een steeds complexere wereld-in-crisis te beschrijven. De auteur maakt een levendige pastiche op het theater dat hij kende en speelt ingenieus met tijd en werkelijkheid. De Top der Sentimentele Bevestiging is dan ook meer dan een onaf manuscript. Het verruimt en verdiept onze blik op het werk van de belangrijkste Nederlandstalige dichter van de vorige eeuw. Van Ostaijen biograaf Matthijs de Ridder situeert Van Ostaijens toneelstuk in de ontwikkeling van de auteur én in de avant-garde van zijn tijd. Een uitgave van Bebuquin, het Paul van Ostaijengenootschap en Boekhandel De Slegte. Met medewerking van het Letterenhuis.

Details

EAN :9789075175851
Auteur: 
Uitgever :Bebuquin
Publicatie datum :  03-05-2021
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language : Nederlands
Hoogte :224 mm
Breedte :172 mm
Dikte :5 mm
Gewicht :132 gr
Status :Beschikbaar
Aantal pagina's :48