Keizer Julianus en Saloustios

over de wereld en haar goden

Nederlands | 06-01-2017 | 144 pagina's

€ 17,90

   Bestelbaar   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro


Tekst achterflap

In de korte periode dat Julianus keizer van het Romeinse rijk was (361-363), heeft hij een gedurfde poging gedaan om de opmars van het christendom tegen te gaan door er een eigen religie voor in de plaats te zetten. In deze religie, waarin de verering van de zonnegod de centrale plaats innam, zijn elementen van de oude Griekse en Romeinse godsdienst opgenomen, maar ook van de filosofie en van de toen zeer populaire mysteriën.
In twee korte traktaten, 'Hymne aan de Moeder der Goden' en 'Hymne aan Koning Helios', heeft hij zijn ideeën over de nieuwe religie uiteengezet.
Julianus' vriend Saloustios heeft de ideeën van de keizer in een soort catechismus samengevat waaraan de titel 'Over de goden en de kosmos' is gegeven. De poging van Julianus is op niets uitgelopen en lijkt ook in dat opzicht op het streven van de Egyptische koning Echnaton, zoveel eeuwen daarvoor, om de dienst aan de zonnegod Aton in Egypte in te voeren. Omdat Julianus door de christenen als een afvallige werd beschouwd, is hij in de geschiedenis bekend geworden als Julianus Apostata.

De drie geschriften zijn door Rein Ferwerda voor het eerst in het Nederlands vertaald en in dit boek samengebracht. In een uitvoerige inleiding schetst de auteur de historische achtergrond van de twee schrijvers en van hun werken. Het boek biedt een interessante inkijk in de strijd van die tijd tussen christenen en de aanhangers van de oude, pagane verworvenheden.Details

  EAN :9789055734092
  Auteur: 
  Uitgever :Uitgeverij Damon VOF
  Vertaler : R. Ferwerda
  Publicatie datum :  06-01-2017
  Uitvoering :Hardback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :211 mm
  Breedte :135 mm
  Dikte :22 mm
  Gewicht :267 gr
  Status : Bestelbaar
  Aantal pagina's :144