Effectief schrijven in de juridische praktijk


Nederlands | 05-10-2020 | 239 pagina's

9789046907405

Paperback / softback


€ 30,50


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

Pleitnota’s, beschikkingen, bezwaarschriften, contracten en voorwaarden: bijna elke juridische actie vindt uiteindelijk zijn weerslag in een tekst. Daarbij groeit de vraag naar klare taal, begrijpelijke beslissingen, leesbare ‘kleine lettertjes’ en heldere argumentatie. Dat vraagt niet alleen inhoudelijke kennis van de juridische professional maar ook het vermogen die kennis effectief weer te geven voor een opdrachtgever of cliënt.

Effectief schrijven in de juridische praktijk helpt daarbij, met richtlijnen, voorbeelden, tips en oefeningen. Uitgangspunt zijn de overeenkomsten tussen juridische teksten. De aanleiding is bijna altijd een probleem of geschil. Het doel is de lezer te informeren of te overtuigen. De middelen zijn: feiten weergeven, wet- en regelgeving samenvatten, standpunten beargumenteren en conclusies trekken.

Dit boek behandelt het juridisch schrijfproces van A tot Z. Van de voorbereiding op het schrijven tot het schrijven van de tekst zelf. Het vaststellen van het doel, de doelgroep, de kernboodschap en de globale structuur komen aan bod. Daaropvolgend behandelt het boek het schrijven zelf: de opbouw van een tekst, de juiste formulering, een inleiding en een slot schrijven en het redigeren van de tekst. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met oefeningen. In de bijlagen staan checklists voor brieven en rapporten, opmaak, en het vermijden van drogredenen en 'verboden woorden'.

Voor docenten zijn bij verschijning van de nieuwe druk op aanvraag antwoordmodellen en didactische tips beschikbaar.

  • Meer aandacht voor het samenvatten van juridische teksten.
  • Nieuwe argumenteeroefeningen.
  • Nieuwe structureeroefeningen.
  • Nieuwe formuleeroefeningen.
  • Nóg meer aandacht voor beknopte, praktische, ‘kleine’ oefeningen.
  • Geactualiseerde casuïstiek.

Effectief schrijven in de juridische praktijk is geschikt voor studenten van juridische HBO-opleidingen, zoals HBO-Rechten, SJD en MER. Het kan gebruikt worden in verschillende jaren van de opleiding. Het boek is daarnaast geschikt voor studenten Rechten in het WO en juridische professionals.

Joost Swanborn is eigenaar van Taaldokter.nl, bureau voor tekst, training en advies voor overheden en bedrijven. Hij helpt studenten en professionals om hun taalgebruik te optimaliseren en effectief te communiceren, onder andere als zelfstandig docent en adviseur voor de Hogeschool van Amsterdam, de Politieacademie en de Beroepsopleiding Advocaten.

Details

EAN :9789046907405
Auteur: 
Uitgever :Coutinho
Publicatie datum :  05-10-2020
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language : Nederlands
Hoogte :240 mm
Breedte :170 mm
Dikte :15 mm
Gewicht :408 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :239