Profiel van de Nederlandse overheid

organisatie, beleid en besluitvorming

Nederlands | 20-02-2020 | 270 pagina's

€ 31,50

   Bestelbaar   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro


Tekst achterflap

De overheid heeft een centrale plaats in onze maatschappij. Vrijwel iedereen krijgt ermee te maken. Kennis over de organisatie, het functioneren van de overheid en de wijze van besluitvorming komen dan ook in veel opleidingen aan bod. Profiel van de Nederlandse overheid legt de structuur en het functioneren van de Nederlandse overheid helder en in hoofdlijnen uit. Hiermee wordt een stevige basis gelegd met betrekking tot de kennis over de Nederlandse overheid.

Het boek is opgedeeld in vier delen. In het eerste deel wordt een aantal basisbegrippen besproken, zoals 'overheid' en 'beleid'. Het maken van beleid staat centraal in deel twee. Hoe een overheid beslissingen neemt, komt in het derde deel aan de orde. Tenslotte wordt in deel vier besproken hoe de overheid is georganiseerd, met uitgebreide aandacht voor de rijksoverheid, provincies, gemeenten en allerlei andere bestuursorganen. Daarnaast krijgt de invloed van Europa op Nederland ruim aandacht, waarbij de ontstaansgeschiedenis van de Europese Unie en de huidige Europese instituties worden besproken.

De schrijfstijl en de vele voorbeelden maken Profiel van de Nederlandse overheid zeer toegankelijk. Theorie wordt toegelicht met voorbeelden uit de media, en ieder hoofdstuk sluit af met een korte samenvatting. Bij het boek hoort een website met opdrachten, links en aanvullingen op basis van actuele ontwikkelingen. Voor docenten zijn de uitwerkingen van de opdrachten op de website beschikbaar.

Deze achtste, herziene druk is geactualiseerd. De tekst is aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving, gewijzigde omstandigheden en actuele ontwikkelingen. Zo zijn onder andere de Brexit-ontwikkelingen opgenomen. Het boek is weer voorzien van relevante mediaberichten uit de afgelopen jaren om de tekst te verhelderen.

Het boek is geschreven voor hbo-studenten die iets van bestuurskunde af moeten weten, voor wo studenten politicologie en bestuurskunde en voor professionals die te maken hebben of krijgen met bestuurskunde in het werkveld.

Drs. ing. Patricia Wiebinga is docent/onderzoeker bij de Academie Bestuur, Recht & Ruimte van Saxion in Enschede en Deventer.Details

  EAN :9789046907313
  Auteur: 
  Uitgever :Coutinho
  Publicatie datum :  20-02-2020
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :239 mm
  Breedte :170 mm
  Dikte :19 mm
  Gewicht :492 gr
  Status : Bestelbaar
  Aantal pagina's :270