Dit is waardegedreven zorg Bekijk groter

Dit is waardegedreven zorg

Veranderen vanuit systemisch perspectief

9789088508943

Verkrijgbaar

Dit boek bekijkt de manier waarop zorg tot stand komt vanuit de systeemleer en werkt verschillende onderdelen van het Viable System Model uit voor Nederland. Voor iedereen die zich met het organiseren van zorg bezighoudt.

Meer details

24,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 128p.

Meer informatie

Onze samenleving verandert en steeds meer mensen maken gebruiken van zorg. De zorgsector zal zich hieraan moeten aanpassen. Daarvoor is een goed beeld nodig van de zorg, gebaseerd op de waarde voor de patiënt – de ervaren kwaliteit, de effectiviteit en de kosten.

Wat is de waarde van zorg? Dat is de vraag die centraal staat in dit boek. Met het antwoord op deze vraag kunnen zorgorganisaties processen beter inrichten en meer waarde creëren voor de patiënt. Die is immers het uitgangspunt van waardegedreven zorg. De grondlegger van deze visie, Michael Porter, heeft in 2017 een agenda voor Nederland opgesteld. Die agenda wordt in dit boek verder uitgewerkt.

Voor hedendaagse zorgorganisaties is het begrijpen van systemen een sleutelcompetentie. Daarom kijken de auteurs in dit boek vanuit de systeemleer naar de manier waarop zorg tot stand komt. Dit gebeurt op verschillende niveaus: de organisatie die zorg levert, de samenwerking tussen organisaties rond een medische aandoening en het landelijk niveau.

In de praktijk zien de auteurs nog maar zelden een systemische aanpak. Waardegedreven initiatieven richten zich meestal op een afdeling in plaats van op de hele organisatie of samenwerking. Een effectief zorgproces draait echter om de verbinding tussen prestatie en innovatie.

Met het Viable System Model (VSM) heeft Stafford Beer een werkbare vertaling gemaakt van de systeemtheorie naar de praktijk. De auteurs werken verschillende onderdelen van het VSM uit naar de Nederlandse praktijk.

Dit boek is bestemd voor iedereen die zich bezighoudt met het organiseren van zorg. Het boek maakt onderdeel uit van ‘De organisatie van zorg’ - een serie managementboeken die vanuit verschillende invalshoeken en vakgebieden kijkt naar de manier waarop wij zorg vormgeven, nu en in de toekomst.

Gerelateerde titels

Auteurs

Arjen Jeninga

Arjen Jeninga studeerde economie en psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na onderzoek te hebben gedaan aan het EMGO instituut in Amsterdam, begon hij in 1988 als adviseur bij PA Consultinggroup. Daarna heeft hij gewerkt bij verschillende adviesbureaus en zorgorganisaties.
Sinds 2006 is Arjen partner bij CC zorgadviseurs. Hij is gefascineerd door de kenmerken van complexe organisaties en de invloed daarvan op management en professionals. Deze nieuwsgierigheid ontstond al tijdens zijn studie: werkzaam op de SEH van het VU Medisch Centrum was de impact van teamwork op het leven van de patiënt merkbaar en zichtbaar.


Harry Woldendorp

Harry Woldendorp (1955) is strategisch adviseur en richt zich op nieuwe vormen van samenwerking in zorg en welzijn. Zo is hij medeoprichter van het PlatformVmZ en CuraeVitel Balie die de ouderenzorg innoveren met behulp van platformtechnologie.