Klein maar dapper Bekijk groter

Klein maar dapper

Filosoferen met jongere kinderen

9789055732517

Verkrijgbaar

Een bundel verhalen die kinderen (maar ook volwassenen!) prikkelt tot nadenken over fundamentele vragen. Plus verwerkingsvragen en toelichtingen die het bruikbaar maken als methode om beter te leren denken en communiceren.

Meer details

16,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 1996
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 120p.

Meer informatie

Klein maar dapper is in eerste instantie een bundel verhalen die kinderen (maar ook volwassenen!) prikkelt tot nadenken over fundamentele vragen. Door de toevoeging van verwerkingsvragen en toelichtingen is dit boek tevens te gebruiken als een methode die een verband legt tussen de natuurlijke kinderlijke interesse in verschillende levensvragen en het belang van het beter denken en communiceren.

De karakters in de verhalen van Klein maar dapper worden geboeid door het anders denken, het classificeren van de dingen, het uitvinden van woorden en het spelen met taal. Zonder er erg in te hebben treft de lezer - of dat nu een volwassene of een kind is - zichzelf in gedachten aan, in verwondering. Hoe snel zijn gedachten? Wat is omkeerbaar en wat niet? Is het mogelijk om een nieuw betekenisvol woord uit te vinden? Hoe komt het dat een deel van mij iets wil en een ander deel iets anders? Wat kan wel en wat kan niet geteld worden? Kunnen we beloond worden door het feit dat we geboren zijn? Waarom vergeten we dingen die we willen onthouden en herinneren we de dingen waar we niet om geven of die we willen vergeten?

Thema's komen aan bod zoals:
Win een wedstrijd
Wat is eigenlijk leren?
Praten over het denken
Maak een nieuw woord
Kleine en grote mensen
Praten en luisteren
Jonge en oude denkers
De omgekeerde wereld
Zijn we gelukkig?
Wat kan allemaal tegelijk?

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Berrie Heesen

Berrie Heesen (1954-2002)
Wie in Nederland het woord kinderfilosofie uitspreekt, die spreekt ook de naam van Berrie Heesen uit. Hij studeerde in 1989 af op een door hem zelf ontworpen studierichting: kinderfilosofie, en sinds die tijd heeft hij zich met onverdroten ijver gezet aan het promoten van het vak 'filosoferen met kinderen' in Nederland. Hij heeft ongelooflijk veel materiaal over het vak gemaakt, een Europese filosofiekrant opgericht en hij heeft aan de wieg gestaan van het Centrum van Kinderfilosofie, waarvan hij sinds 1996 directeur was. Daarnaast gaf hij een groot aantal cursussen en workshops over het vak, proberend om de kring van mensen die zich met filosoferen met kinderen bezighielden zo groot mogelijk te krijgen. Was het aanvankelijk nogal een gevecht tegen windmolens, aan het eind van de jaren negentig kreeg hij het getij mee.