Gemotiveerd leren en lesgeven Bekijk groter

Gemotiveerd leren en lesgeven

De kracht van intrinsieke motivatie

Verkrijgbaar

Een praktijkboek voor basis- en secundair onderwijs over motivatieprocessen en intrinsieke motivatie, met veel casussen uit de klassituatie en praktische tools om een gemotiveerde leeromgeving te creëren.

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

colofonpaperback - 170p.
jaar2014, 1ste druk
UitgeverijCoutinho

Meer informatie

Gemotiveerde leerlingen zijn betrokken, nieuwsgierig en gaan goed om met uitdagingen en tegenslagen. Zij halen vaak betere schoolresultaten. Veel leerlingen zijn echter niet gemotiveerd: zij vinden het saai op school en hun betrokkenheid bij schoolse taken neemt af. Gemotiveerd leren en lesgeven is de eerste uitgave die motivatie in brede zin centraal stelt. Dit boek zet motivatieprocessen helder uiteen en geeft aan wat je als leraar zelf kunt doen om de intrinsieke motivatie van leerlingen te stimuleren.

Hoewel Gemotiveerd leren en lesgeven veel verdiepende informatie bevat, is het een echt praktijkboek. Theoretische uitgangspunten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, worden concreet gemaakt door casussen van klassensituaties. Onderwerpen als basisbehoeften, autonomie, structuur, verbondenheid, ICT en beoordelen komen aan bod. Ook vindt de lezer praktische tools om een gemotiveerde leeromgeving in de klas te creëren: checklists, stappenplannen en voorbeelden van leerkrachtgedrag. De cases en praktijkvoorbeelden bedienen studenten én docenten. Er is een apart hoofdstuk gewijd aan de eigen motivatie en basisbehoeften van leraren.

Gemotiveerd leren en lesgeven is geschreven voor (aankomende) docenten basis- en voortgezet onderwijs.

Auteurs

Anje Ros

Anje Ros is onderwijskundige en is werkzaam als onderwijsadviseur en onderwijsonderzoeker. Daarnaast is zij tevens lector Leren & Innoveren aan de Fontyspabo's. Ze is gepromoveerd op het thema samenwerkend leren.


Van dezelfde auteur:

Jos Castelijns

Jos Castelijns is lector 'Eigentijds beoordelen in het onderwijs' aan hogeschool De Kempel te Helmond en senioronderzoeker bij KPCGroep in 's-Hertogenbosch.


Anne-Marieke van Loon

Anne-Marieke van Loon werkt als onderwijskundige aan de lerarenopleiding van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.


Kris Verbeeck

Kris Verbeeck werkt als onderwijsadviseur bij M&O-Groep in Den Bosch.