Communiceren met ouders op de basisschool Bekijk groter

Communiceren met ouders op de basisschool

Zo bereik je meer!

Sold out

Onderwijscommunicatietrainers Gabrielle Bos en Aggy Langedijk reiken directies en leerkrachten een helder en stevig stappenplan aan om hun communicatie met ouders onder de loep te nemen, op schoolniveau en op niveau van de individuele leerkracht.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2015, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 128p.

Meer informatie

Een fijne basisschooltijd is een belangrijke basis voor het leven. In een ideale wereld bundelen ouders en leerkrachten hun beider expertise over het kind om die fijne tijd te realiseren. Ouders zijn immers expert als het gaat om het kind in de thuissituatie, leerkrachten weten alles over de ontwikkeling van het kind op school. In de praktijk is zo'n samenwerking helaas niet altijd even simpel. Communiceren met ouders is veelomvattend geworden, en soms best lastig, ervaren veel leerkrachten. Hoe ga je om met ouders die jouw visie op hun kind als onterecht of aanvallend ervaren? Hoe kun je achterhalen of jij zelf wel open luistert naar de ouders, of misschien toch ook – net als zij – handelt uit emoties? Wat verwachten jullie als school eigenlijk van de ouders? En dragen jullie dit ook uit?

Onderwijscommunicatietrainers Gabrielle Bos en Aggy Langedijk reiken directies en leerkrachten een helder en stevig stappenplan aan om hun communicatie met ouders onder de loep te nemen, op schoolniveau en op niveau van de individuele leerkracht. Ze benadrukken het belang van eenduidig handelen als team en geven voorbeelden van hoe je de schoolvisie op ouderparticipatie en oudercommunicatie kunt formuleren en uitdragen, en welke verschillende gesprekstechnieken je kunt inzetten. Zodat je niet alleen weet hoe je ouders het best benadert als helpende hand, maar ook hoe je ze meeneemt in jouw professionele zicht op de ontwikkeling van het kind.

Auteurs

Gabrielle Bos

Gabrielle Bos is sinds 2015 de nieuwe directeur van Parenticom en Partners. Daarvoor was ze al jaren als trainer aan Parenticom verbonden. Parenticom is het trainingsbureau voor volwassencommunicatie in kinderopvang en onderwijs. Communiceren met ouders, teamontwikkeling en leidinggeven vormen het hart van het aanbod. Gabrielle voltooide, na ruime werkervaring bij de overheid, een erkende trainersopleiding. Daarna volgde ze onder meer een opleiding ‘Oplossingsgericht werken met groepen’ bij het NOAM, wat resulteerde in een trainersstijl die sterk uitgaat van wat deelnemers al in huis hebben, om vandaaruit te bouwen aan meer of beter.


Aggy Langedijk

Aggy Langedijk startte in 2002 samen met Christine Coenen het communicatietrainingsbureau Parenticom. Dit bureau richt zich met name op professionals in de kinderopvang en in het basisonderwijs. Parenticom werkt landelijk met twaalf gecertificeerde trainers. Aggy ontwikkelde en verzorgde voor vele opdrachtgevers trainingen en gaf leiding aan de trainers en aan het bureau. In 2015 gaf Aggy het Parenticom-stokje over aan één van hen: Gabrielle Bos. Met Gabrielle schreef zij vervolgens met veel plezier aan het boek ‘Communiceren met ouders op de basisschool – Zo bereik je meer!’. Hun ervaringen in het basisonderwijsveld en de gesprekken met vele andere ouders, schooldirecties en leerkrachten vormden de bron voor hun inspiratie om dit boek te schrijven. Vanaf het moment van afronden van dit boek ligt Aggy’s professionele toekomst open en oriënteert zij zich op wat zij kan en nog wil bijdragen tijdens haar werkzame leven.
www.parenticom.nl