Ik kies voor zelfcontrole Bekijk groter

Ik kies voor zelfcontrole

Actieboek (set van 6)

9789088504891

Verkrijgbaar

Een training op school voor kleine groepen kinderen van 8 tot 12 jaar met specifieke gedragsproblemen zoals agressief gedrag, ongehoorzaamheid, brutaliteit en opstandigheid, op basis van cognitieve gedragstherapeutische methodieken. Actieboek.

Meer details

65,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2014, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 104p.
Extra per set van 6

Meer informatie

Ik kies voor zelfcontrole is een training voor kleine groepen kinderen die specifieke gedragsproblemen hebben zoals agressief gedrag, ongehoorzaamheid, brutaliteit en opstandigheid. Het zijn kinderen die vaak in conflict komen met anderen.
De training is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en vindt plaats op school tijdens schooltijd. School is voor kinderen een vertrouwde omgeving waarin zij veel tijd doorbrengen. Het is een omgeving waarin het gedrag een probleem is voor leerkrachten en medeleerlingen en waarin positieve veranderingen direct lonend zijn. Door te werken in een eigen werkboek met opdrachten, oefeningen en handige weetjes krijgen kinderen meer inzicht in en controle over eigen emoties en gedrag.
De leerkacht wordt op de hoogte gehouden van de vorderingen van zijn of haar leerlingen en krijgt handvatten voor het motiveren, steunen en begeleiden bij het ontwikkelen van nieuw gedrag. Ook de ouders worden gedurende de training op de hoogte gesteld over de vorderingen en mogelijke ondersteuning van hun kind.

De kern van de training Ik kies voor zelfcontrole bestaat uit cognitieve gedragstherapeutische methodieken. Storend gedrag wordt zo veel als haalbaar, genegeerd. Kinderen leren om elkaar positief te bekrachtigen, door elkaar complimenten te geven.
Met deze training is een evidence based behandeling beschikbaar gekomen in het primair onderwijs, waarmee kinderen die de weg naar de reguliere hulpverlening moeilijk vinden, toch een behandeling kunnen krijgen.

Het actieboek is per set van 6 verkrijgbaar. Er hoort een trainershandleiding bij.

Auteurs

Gerly de Boo

Na 10 jaar in het reguliere en speciaal onderwijs te hebben gewerkt, studeerde Gerly de Boo in 1991 af aan de VU als Kinder- en Jeugdneuropsycholoog. Zij werkte daarna in de functie van psycholoog aan het LUMC en promoveerde in 1999. Vervolgens werkte zij als docent aan de UU en als docent/onderzoeker aan de Uva (van 2003 tot heden). Naast haar werk als docent/onderzoeker is zij als klinisch psycholoog verbonden aan Tergooiziekenhuizen. In het project waaruit Ik kies voor zelfcontrole is ontstaan, heeft zij haar onderwijservaringen en kennis en kunde als klinisch psycholoog kunnen combineren.


Juliette Liber

Juliette Liber studeerde in 2002 af als orthopedagoog aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2008 op onderzoek naar de behandeling van angststoornissen (Curium/LUMC). Vervolgens werkte zij als postdoc aan een studie naar de behandeling van gedragsproblemen op de basisschool waar de interventies Ik kies voor zelfcontrole en Meer zelfcontrole minder boos uit voortvloeiden. Naast haar functie als Universitair Docent bij de Universiteit Utrecht (afdeling ontwikkelingspsychologie) is zij als cognitief gedragstherapeut en orthopedagoog generalist i.o. werkzaam in de GGZ. Bij het uitwerken van interventies combineert zij met veel plezier haar klinische ervaring en onderwijservaring met wetenschappelijke inzichten.