School en echtscheiding Bekijk groter

School en echtscheiding

Alledaagse begeleiding binnen een schoolbreed beleid

9789088503269

Verkrijgbaar

Een praktisch handboek dat helpt bij het omgaan met een echtscheiding op school. Met relevante informatie over echtscheiding en een helder stappenplan voor het implementeren én uitvoeren van een schoolbreed beleid voor echtscheiding.

Meer details

26,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2013, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Zonder al te veel omzwervingen maakt u met deze concrete handleiding echtscheiding schoolbreed zichtbaar.

Een echtscheiding is een heftige gebeurtenis in het leven van een kind. In deze periode vol onzekerheden en onrust bent u als leerkracht vaak de eerste die merkt dat het gedrag of de leerprestaties veranderen. En dat is niet voor niets. School speelt een belangrijke rol in het leven van een kind en is ten tijde van een echtscheiding vaak de meest constante factor.

Maar: Hoe gaat u als leerkracht, IB of directie op een professionele manier met echtscheidingssituaties op school om? Wat is precies het beleid van de school als het om echtscheiding gaat? Is er wel een beleid? Waar heeft een kind ten tijde van scheiding behoefte aan? Waar heeft u zelf behoefte aan en wat verwacht u van de ouders? Hoe signaleert u problemen of gedragsveranderingen bij het kind? Hoe zorgt u voor een stabiele, optimale leersituatie voor het kind? Hoe onderhoudt u een positief contact met beide ouders? Hoe zorgt u ervoor dat u als leerkracht geen 'hulpverlener' wordt?

In dit boek gaan de auteurs in op bovengenoemde vragen en op de problematiek van echtscheiding gerelateerd aan school. Ze vertalen dit naar een heldere, planmatige manier van begeleiding voor het kind die aansluit bij de huidige zorgroute in het primair onderwijs en bij de uitgangspunten van passend onderwijs.

School en echtscheiding is een praktisch handboek dat u helpt bij het omgaan met een echtscheiding op uw school of binnen uw groep. Het is geschreven voor die leerkrachten die op een professionele manier alledaagse ondersteuning willen bieden aan het kind. Het boek biedt naast relevante informatie over echtscheiding een helder stappenplan voor het implementeren én uitvoeren van een schoolbreed beleid voor echtscheiding.

Auteurs

Angelique van der Pluijm

Angelique van der Pluijm is opgeleid tot leerkracht en tot pedagoog. Ze heeft gewerkt als leerkracht in het primair onderwijs en is 13 jaar projectleider geweest bij een educatieve uitgeverij. Daar heeft ze veel ervaring opgedaan met het bedenken en ontwikkelen van educatieve materialen voor het primair onderwijs.
Sinds 2010 is ze eigenaar van Projectbureau Bloom. Ze werkt onder andere als auteur, ontwikkelaar en projectleider voor diverse uitgevers en onderwijsgerelateerde instellingen aan gevarieerde projecten. Angelique staat dichtbij de praktijk. Het is haar missie om op een concrete, praktische en haalbare manier leerkrachten en leerlingen verder te helpen in hun ontwikkeling.


Margit Grevelt

Margit Grevelt is psycholoog-mediator NIP en heeft een eigen praktijk 'YourMediations' voor mediation bij echtscheiding, omgangszaken en familiekwesties. Vanuit die ervaring heeft zij oog voor het belang van het kind en de signalen die kinderen hierover afgeven. De rol van de leerkracht biedt volgens haar vele mogelijkheden om op schijnbaar alledaagse momenten een wezenlijke bijdrage te leveren aan het welzijn van het kind in een echtscheidingssituatie.